Majstori izbućkali soma od 11,5 kilograma

368 0

DONJI MILANOVAC, (Jelena Bujdić Krečković, IST Media) –  Na ovogodišnjoj, inače 29. „Zlatnoj bućki Đerdapa“ koja je počela 17. avgusta u Tekiji, učestvuje 35 posada i u prvom takmičarskom danu najviše sreće imala je posada Nedeljko Vladić iz Donjeg Milanovca i Ivica Jovanović iz Kraljeva.

 

Pobednici i trofeji: Nedeljko Vladić i Ivica Jovanović

 

U njihovom čamcu završio je najveći ulov, som težak 11,5 kilograma i dug 119 santimetara. To im ipak nije bilo dovoljno za prvu poziciju budući da su Dušan Rakić iz Kanjiže i Branislav Stanković iz Šapca ulovili 11,65 kilograma somovine. Sa ulovljenih 10,6 kilograma ribe posle prvih šest sati bućkanja, treći su prošlogodišnji pobednici Goran i Zoran Milivojević. Nisu svi učesnici takmičenja imali podjednako sreće, čak 20 čamaca se na tekijansku plažu vratilo bez ulova.

 

Metar, pa još 119 cm viška

 

– Srećan sam, kako da nisam srećan što smo soma kapitalca, najvećeg danas mi ulovili. Mamac nije tajna, koristili smo crnog rovca i crnu glistu, – ispričao nam je Donjomilanovčanin Nedeljko Vladić na privremenom radu u Italiji koji, kako sam kaže, svoj godišnji odmor prilagođava ovom zanimljivom takmičenju. „ Već četvrti put učestvujem na „Zlatnoj bućki“, jednom smo bili treći, nadam se da će i sutrašnji dan biti dobar i da ćemo imati razloga za slavlje“ kaže Vladić koji inače potiče iz stare alaske porodice.

 

Osim mešovite donjomilanovačko-kraljevačke posade na „okršaj“ sa đerdapskim somovima došli su ribolovci iz brojnih mesta u Vojvodini, iz centralne Srbije, dok je domaćih ribolovaca manje nego obično. Pobednik će biti poznat u subotu, negde iza podneva, kada se posade posle šestosatnog „bućkanja“ vrate na obalu, a takmičarska komisija izmeri ulov. Budući da se radi o sportskom takmičenju i važi ograničenje ulova, sav višak ribe koju takmičari treba da sačuvaju živu, vraća se u vodu.U subotu popodne odmeriće snage i majstori za pripremu riblje čorbe, na tradicionalnom takmičenju koje se održava na samoj obali Dunava.

 

Alasi u akciji

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X