Politika

Lider borskih socijalista i predsednik SO Bor Dragan Žikić, danas ostao bez posla

BOR, (IST Media) Predsednik Skupštine opštine Bor Dragan Žikić, smenjen je danas sa te funkcije, odlučili su odbornici lokalnog parlamenta. Za smenu Žikića glasala su 22 od 35 odbornika.

opstina featured

 

Rasprava o smeni Žikića, lidera borskih socijalista, usledila je na predlog Milinka Živkovića, odbornika SNS. Živković je ovaj zahtev obrazložio ocenom da je ova inicijativa usledila zbog Žikićevog “neodgovornog” ponašanja na toj funkciji.

 

“Tražimo smenu Žikića zbog nedovoljne transparentnosti u radu, nedonošenje bitnih akata na vreme u skladu sa donetim regulativama, a koja imaju za posledicu nemogućnost primene i usklađivanja propisa na lokalu koji se reflektuju na građane i javna preduzeća“, obrazložio je Živković, i dodao da je zahtev za smenu prvog borskog socijaliste potpisima podržalo 12 odbornika opozicionih stranaka.

 

Smenu Žikića podržala je i odbornička grupa URS koja je deo vladajuće većine, a tokom rasprave usledile su žestoke međusobne optužbe u kojima je prednjačio sada već bivši predsednik SO Bor. On se branio da je svoj posao radio u skladu sa zakonom, i od koalicionih partnera tražio jedino odgovornost u radu.

 

Žikić: Nisam iznenađen
Žikić: Nisam iznenađen

“Zalagao sam se za poštovanje zakona, naročito u postupku javnih nabavki gde je bilo mnogih nepravilnosti. Osim za kružni tok na IV kilometru, ne postoji nijedan projekat niti dozvola. Zašto se tako radilo, neka ispitaju oni od kojih se to očekuje, kazao je Žikić. On je kazao da je “javna tajna da RTB Bor prošle godine nije ni dinar uplatio u opštinski budžet.

 

Milinko Živković je demantovao izjavu Žikića da RTB ne uplaćuje novac u gradsku kasu već da su sredstva trošena na zaostale obaveze iz prethodnog perioda.

 

Generalni direktor RTB i odbornik URS-a Blagoje Spaskovski, kazao je da smena Dragana Žikića nije udar na SPS.

 

“Prekomponovanje vlasti nije ništa neobično, i to se desilo i na republičkom nivou”, rekao je Spaskovski, i pozvao sve odbornike da se “udruženim snagama radi na unapređenju života u gradu. Ako je bilo nekih grešaka u dosadašnjem radu nadležene institucije će to i utvrditi”, smatra on.

 

Odbornici Vlaške demokratske stranke Srbije i DSS, Predrag Balašević i Dragan Marković, ponovili su Žikićeve optužbe da su mnoge stvari u gradu rađene bez dozvole, koje su se pribavljale nakon obavljenog posla i napomenuli da su prethodnih meseci upravo ukazivali na te nepravilnosti.

 

Tokom današnje rasprave čule su se mnoge teške reči, pa i to da je uoči sednice bilo psihičkih i fizičkih pretnji odbornicima. Upravo je današnja ostavka mlade odbornice DS Milice Kabić, dovedena u vezu sa tim navodima. Za govornicom je bilo tvrdnji da je Kabićeva bila ucenjena radnim mestom u Centru za kulturu.

 

Nakon smene Žikića, sednica je prekinuta, a nastavak, kada će se raspravljati o rebalansu budžeta i radu javnih preduzaća i ustanova, zakazan je za četvrtak.

 

Da li će Žikić biti jedina žrtva ovih političkih turbulencija, ili će sa sobom u opoziciju povesti i ostale odbornike SPS, videće se već za dva dana.

 

Predsednik opštine Bor Nebojša Videnović (URS) danas nije prisustvovao sednici, jer je na službenom putu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Grad da podrži mlade šahiste koji beleže dobre rezultate

Ist Media

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

NPS: Bor nema strategiju razvoja turizma, Turistička organizacija samo aparat za stranačko promovisanje

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X