LEGENDE vokalnog jazza-a THE MANHATTAN TRANSFER dolaze na Nišville

340 0
NIŠ, (IST Media) Najpopularnija i najuticajnija vokalna džez grupa svih vremena – The Manhattan Transfer, nastupiće prvi put u Srbiji (a i u zemljama bivše Jugoslavije) na Nišville jazz festivalu 2018, u petak, 10, avgusta.

Impresivna karijera ovog sastava koja traje već više od četiri decenije, u najkraćem se može predstaviti brojkama: 29 albuma, 10 Grammy nagrada (uz 20 nominacija), jedina su grupa koja je iste godine (1981) osvojilia dve Grammy nagrade za najbolje izvođenje (vokalni duo ili grupa) i u jazz i u pop kategoriji, a remek delo iz 1985. godine “Vocalese”, sa 19 Grammy nominacija je posle “Thrillera” Michaela Jacksona drugi najnominovaniji album svih vremena.

Grupa je 1998. uvrštena u “Vocal Group Hall Of Fame”, a njihovi koncerti osim vrhunskog izvođenja uvek podrazumevaju i nezaboravni šou – kako za džez sladokusce tako i za publiku drugačijih afiniteta.

Dugogodišnji vođa pratećeg sastava i muzički direktor grupe je klavirista Yaron Gershovsky. Kvartet danas čine Janis Siegel, Cheryl Bentine, Alan Paul i Trist Curless koji je zamenio osnivača Tima Hausera koji je preminuo 2014 godine.

Osim saradnje sa džez muzičarima, sarađivali su i sa mnogim umetnicima drugih žanrova: Tony Bennett, Bette Midler, Smokey Robinson, Laura Nyro, Phil Collins, B.B. King, Chaka Khan, James Taylor, Frankie Valli…

Iako su koncertno neprekidno veoma aktivni, grupa je posle albuma iz 2009 “Chick Corea” Songbook” ( na kojem impresivni instrumentalni sastav predvodi lično Chick Corea), napravila dužu diskografsku pauzu, prekinutu upravo ove godine albumom “Junction”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZdHYPei6m1w

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X