Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa pretočeni u knjigu

741 0

MAJDANPEK (IST Media) „Čini se da nema predela i naselja u Srbiji u kojima se, kako se to slikovito kaže, s kolena na koleno, ne prenose predanja iz bliže i dalje prošlosti“. Uvodeći čitaoca u štivo, upravo ovom rečenicom autori  knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa“ Jelena Bujdić Krečković i Aleksandar Repedžić, počeli su svoje pisano kazivanje sažeto u publikaciji, koja je predstavljena Majdanpečanima.

 

pricam li, pricam

 

 

Namera im je bila, čulo se na promociji u  Galeriji centra za kulturu Majdanpek, da bogato foklorno nasledje iz forme usmenog kazivanja, pretoče u pisanu reč. Tako će generacijama koje dolaze korice ove knjige sačuvati  legende i mitove o Gvozdenim vratima Atlantide, Girdapu, Šumskoj majci, Zmaju, Rusalkama, Suđenicama, Vili Ravijojli, Baba kaju, legendu o Zlatnom jezeru.

 

publika2

 

Ova knjiga, koja se može pronaći u Majdanpečkom muzeju, a koja delom i jeste produkt terenskog rada poslenika majdanpečke zavičajne ustanove, predstavlja svojevrsni književni vodič kroz čudesni svet Đerdapa.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X