Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa pretočeni u knjigu

685 0

MAJDANPEK (IST Media) „Čini se da nema predela i naselja u Srbiji u kojima se, kako se to slikovito kaže, s kolena na koleno, ne prenose predanja iz bliže i dalje prošlosti“. Uvodeći čitaoca u štivo, upravo ovom rečenicom autori  knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa“ Jelena Bujdić Krečković i Aleksandar Repedžić, počeli su svoje pisano kazivanje sažeto u publikaciji, koja je predstavljena Majdanpečanima.

 

pricam li, pricam

 

 

Namera im je bila, čulo se na promociji u  Galeriji centra za kulturu Majdanpek, da bogato foklorno nasledje iz forme usmenog kazivanja, pretoče u pisanu reč. Tako će generacijama koje dolaze korice ove knjige sačuvati  legende i mitove o Gvozdenim vratima Atlantide, Girdapu, Šumskoj majci, Zmaju, Rusalkama, Suđenicama, Vili Ravijojli, Baba kaju, legendu o Zlatnom jezeru.

 

publika2

 

Ova knjiga, koja se može pronaći u Majdanpečkom muzeju, a koja delom i jeste produkt terenskog rada poslenika majdanpečke zavičajne ustanove, predstavlja svojevrsni književni vodič kroz čudesni svet Đerdapa.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X