Legalno sakaćenje dece. Najveća odgovornost roditelja, pa onda svih ostalih

522 0

BOR, (Saša Trifunović, IST Media) Slučaj povređivanja osmogodišnjaka iz Bora, kome je juče eksplodirala petarda u ruci, još jednom ostavlja otvoreno pitanje. Da li je legalna prodaja petardi, vatrometa i raznih zapaljivih materija rešila problem?

 

povredjeni deccak
Povređeni dečak iz Bora se uspešno oporavlja

 “Očigledno je da je petarda koju je moj sin pronašao na ulici i samoinicijativno upalio bila neispavna, jer je eksplodirala onog momenta kada joj je približio upaljač. Mislila sam da me je slagao, ali sada je u bolničkoj sobi sa dečakom koji je doživeo povredu na identičan način”, rekla nam je Nataša J. čiji se sin oporavlja u niškom kliničkom centru nakon operacije.

 

Lekari i plastični hirug su uspeli da spoje prste, ima sitnih preloma na šaci i opekotina, ali na sreću, tetive nisu oštećene. Majka mališana ima sve reči pohvale za niške, ali i borske lekare, koji su prvi priskočili u pomoć.

 

Kako javljaju mediji širom Srbije, tokom Božića je nekoliko mališana zadobilo teže povrede, odstranjeni su delovi šake, prsti…

 

Odluka države da sa pijace skloni preprodavce bezopasnih “zelenih petardi” kako bi se regulisalo tržište i naplatio porez, stvorilo je haos koji se mogao i naslutiti. Uvoznici su širom otvorili vrata kineskoj robi, koja se u Boru prodaje na više punktova. I legalno i van legalnih tokova.

 

Pod plaštom legalizovane prodaje, u Boru, ali i čitavoj Srbiji, sada se u “ovlašćenim prodavnicama” mogu kupiti eksplozivne naprave velike eksplozivne moći, koja istina ne može da ubije, ali od njene detonacije zastaje dah. Pri nestručnom rukovanju može doći do ozbiljnih povreda prstiju i amputacije, pa sve do izazivanja slepila. Primera prodaje maloletnim licima ima u celoj Srbiji, pa i u Boru.

 

Kako nam je objašnjeno u službi koja kontroliše plasman ove robe, u prodaji pirotehničkih sprava postoje nekoliko razreda, koji su klasifikovani po svojoj snazi. U “prvi” razred svrstane su manje, bezopasne petarde koje se mogu prodavati maloletnoj deci,  dok je za kupovinu petardi “drugog razreda” obavezno prisustvo punoletne osobe.

 

Arsenal
Arsenal

 

Problem, međutim, predstavljaju ilegalni trgovci koji “ispod tezge” prodaju mališanima pirotehničke naprave jače snage, koje mogu dovesti do neželjenih posledica.

 

Prema zvaničnim podacim, u Boru su registrovana četiri prodajna objekata, čiji rad kontroliše tržišna inspekcija, a dozvolu za rad dodeljuje policija. Ove godine je zbog prodaje maloletnim licima podneta samo jedna prekršajna prijava. Ipak, inspekcija i policija ne mogu dežurati 24 sata kraj prodajnih objekata, pa se treba osloniti na roditelje. Oni su ti koji bi trebalo da edukuju decu o mogućim štetnim posledicama ove zabave. Da ne prođu kao borski osmogodišnjak.

 

U savetovalištu psiholozi upozoravaju da se deca snalaze pri ilegalnoj kupovini, ili čak sami roditelji kupuju petarde. To naročito čine očevi, kako bi ponovo “doživeli svoje detinjstvo”, smatraju oni.

 

“U školama vaspitači, zatim lekari i roditelji, treba da objasne deci da petarde mogu ostaviti trajne posledice po zdravlje. Neispravan vatromet nakon lansiranja pre eksplodira nego što bi trebalo, što može prouzrokovati razne povrede. Tu spadaju teške povrede, opekotine po koži, na rukama, prstima, gubitak jednog ili više prstiju pa i cele šake.Od povreda može biti i gubitak oka, sluha”, upozoravaju u Savetovalištu za decu.

 

Kada je reč o pucnjevi prilikom proslave Božića, interesantno je da je još 1841. godine postojala jasna zabrana pucnjave tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

 

 

zabrana petarde

 

Nažalost, kao što se može videti na VIDEO snimku, od nekih roditelja deca nikada ništa neće naučiti.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X