Legalna proizvodnja rakije za male proizvođače

659 0

SRBIJA – Predlogom zakona o jakim alkoholnim pićima biće omogućeno da i fizička lica na legalan način proizvode rakiju i prodaju je na tržištu, nakon što se registruju pod povoljnim uslovima.

 

skupstina1 - ministar bogosavljevic boskovic“Predlog novog zakona predviđa jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone” rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

 

Naime, donošenjem ovog zakona fizička lica moći će da, sve viškove rakije iz sopstvene proizvodnje, koji su bili predmet sive ekonomije, po prvi put stave u legalne tokove i prodaju registrovanim proizvođačima i na taj način obezbede dodatni izvor prihoda. Registrovani proizvođači će biti ti koji će biti odgovorni za kvalitetet i bezbednost proizvoda na tržištu.

 

“Do sada fizička lica nisu mogla legalno da budu uključena u proizvodnju i promet rakije. To će sada moći da urade bez komplikovane procedure i uz malu nadoknadu.” naglasila je ministarka.

 

Zakonom je, takođe, predviđeno uvođenje 47 kategorija alkoholnih pića, a biće uvedena i kategorizacija i deklaracija pića po geografskom poreklu , što će rakiji podići vrednost i smestiti je uz najpoznatija svetska pića.

 

Ministarka je napomenula da je u Srbiji najpopularnija rakija šljivovica, i da se 75 odsto šljive upotrebi za proizvodnju rakije.

 

Zakon predviđa liberalizaciju uslova za proizvodnju što će dovesti do smanjenja troškova proizvodnje, a samim tim i do povećanja broja registrovanih proizvođača.

 

(BETA)

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X