Legalizacija do kraja sledeće godine, takse do 100 puta manje

365 0

SRBIJA, (IST Media, BETA/Tanjug) Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata koji bi u skupštini trebao da se nađe do kraja naredne nedelje, izjavila je potpredsednica vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, istakavši da zakon predviđa do 100 puta manje takse.

 

Prema njenim rečima, planira se da ceo proces ozakonjenja bude završen do kraja sledeće godine, kao i da se predviđa legalizacija uz plaćanje minimalne takse.

 

Reč je, kako je navela, o 1.5 miliona objekata, od čega 85 odsto čine stambeni objekti i porodične kuće.

 

mihajlovic
foto: Tanjug

Kako je istakla, vlasnici koji su već podneli u prethodnom periodu zahtev za legalizaciju, a kojih ima oko 700.000, platiće samo fiksnu taksu koja za stambene objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, a do 200 kvadrata – 15.000 dinara, bilo gde da se nalazi objekat u Srbiji.

 

Ona je dodala da će se za komercijalne objekte plaćati više, koji su podeljeni u dve grupe, do i preko 1.000 metara kvadratnih.

 

Kako je rekla, ostali koji nisu do sada podneli nijedan zahtev oni će morati da dostave samo jedan dokument – izveštaj o izvedenom stanju, koji će raditi licencirani inženjeri, kao i da plate taksu.

 

Kada zakon bude usvojen u parlamentu inspekcija će krenuti na teren i uručivaće rešenja o rušenju svima koji su nelegalno gradili i država će tako pokrenuti proces ozakonjenja.

 

Na taj način će, takođe, biti precizno utvrđeno koliko u stvari ima nelegano izgađenih objekata.

 

„Ukoliko vlasnici koji budu dobili ova rešenja ne budu ušli u proces ozakonjenja njihovi objekti će se rušiti“, poručila je Mihajlović izrazivši očekivanje da do toga neće doći, s obzirom da je ovo do sada zaista najbrži i najjeftiniji proces legalizacije objekata.

 

legalizacija_objekataMinistarka je navela da će, prema prvim procenama, oko 95 odsto objekata biti uspešno legalizovano, ali je dodala da objekte neće moći da ozakone svi oni koji su u predhodnim zakonima odbijeni, kao i da neće biti legalizovani objekti na klizištima i u parkovima prirode prvog reda.

 

Ona je rekla da će biti urađen snimak svih nekretnina na teritoriji Srbije, što znači kad god dodje inspekcija moći će da uporedi snimak sa realnim stanjem, istučiči da će sve što je izgradjeno nakon usvajana zakona biti rušeno.

 

„Nakon ozakonjenja jedan kvadratni metar koji neko napravi nelegalnio biće srušen“, istakla je ministarka gradjevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 

Dodala je i da će prihod koji očekuje država zajedno sa lokalnim samoupravama od oko 10 milijardi dinara pre svega biti upotrebljeni namenski za uredjenje infrastruktre naselja u lokalnim samoupravama i gradovima.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X