Kvarcverke u Belorečki peščar uložio četiri miliona evra

789 0

BOR, (IST Media) U fabrici „Belorečki peščar“ u Donjoj Beloj Reci kod Bora, danas je svečanim otvaranjem modernizovanog pogona obeležena petogodišnjica privatizacije i završetak prve faze investicionog ciklusa nemačke kompanije Kvarcverke (Quarzwerke) u Jugo-Kaolin.

 

Zavrsena prva faza investicionog ciklusa - Ulozeno 4 miliona evra u Belorecki Pescar 1

Završena prva faza investicionog ciklusa – Uloženo 4 miliona evra

 

Kako je saopšteno na svečanosti, od 2011. godine, kada je Belorečki Peščar privatizovan, uloženo je četiri miliona evra u osavremenjivanje, optimizaciju i racionalizaciju tehnološkog procesa.

 

Sve to podrazumeva rad na povećanju procenta iskorišćenja mineralne sirovine, uvođenje evropskih standarda u poslovanje, smanjenje troškova proizvodnje, odnosno povećavanje efektivnosti svih proizvodnih celina, kažu u ovoj kompaniji.

 

Zavrsena prva faza investicionog ciklusa - Ulozeno 4 miliona evra u Belorecki Pescar 2

 

„Svi koji smo danas ovde dali smo ovom preduzeću drugu šansu. Najvažnije je da ovaj pogon stoji na sopstvenim nogama, a zaposleni treba da znaju da imaju sigurna radna mesta”, rekao je predsednik Upravnog odbora Kvarcverke, Robert Lindemann Berk.

 

Robert Lindeman Berk Quarzwerke.

Robert Lindemann- Berk: Pred Peščarom je lepa budućnost

 

Direktor kompanije „Jugo-Kaolin“, koja posluje u sastavu „Kvarcverke“, Nebojša Ilinčić, kao ciljeve vidi konkurentniji ponudu na tržištu i otvoranje perspektive u prodaji kvarcnog peska.

 

„Upravo zato ovo nije kraj investiranja u Jugo-Kaolin. Želimo da postanemo prepoznatljivi po kvalitetu svojih proizvoda i da otvorimo vrata za dolazak i drugih kompanija u Srbiju koje u svojoj proizvodnji koriste i kvarcni pesak, a to su staklare, livnice i fabrike za proizvodnju građevinskih materijala“, rekao je Ilinčić.

 

Nebojsa Ilincic direktor Jugo-Kaolina

Nebojša Ilinčić: Pratimo svetske standarde

 

Najveći evropski proizvođač kvarcnog peska, nemačka kompanija Kvarcverke 2013. godine je postala većinski vlasnik bugarskog Kaolina najvećeg proizvođača industrijskih minerala u jugoistočnoj Evropi, u čijem sastavu posluje i srpski Jugo-Kaolin.

 

U sastavu Kvarcverke su još i „Kopovi UB“ i „Srbokvarc“ kod Zaječara.

 

Belorečki peščar je nakada zapošljavao 130 radnika, a nakon privatizacije i automatizacije u fabrici je ostalo njih 54. Privatizacija ovog savremenog postrojenja koštala je 800 miliona dinara.

 

Prema podacima do kojih je došla Beta, rezerve najkvalitetnijeg kvarcnog peska sa ovog područja mogu se eksploatisati i narednih sto godina.

 

Robert Lindemann se potom pridružio zaposlenima na svečanom ručku koji je priređen u krugu preduzeća.

 

Kvarcverke1

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X