EU IntegracijeНекатегоризовано

Kupci nisu pripremljeni za otvaranje tržišta struje

(Valentina Nešić, ЕurActiv) Kupci u Srbiji nisu dovoljno pripremljeni za otvaranje tržišta električne energije zbog čega je deo javnih preduzeća završio na skupljem rezervnom snabdevanju, ocenili su 11. februara učesnici okruglog stola u Beogradu o otvaranju tržišta struje. Na tom skupu je ocenjeno da bi i domaćinstva i male firme, koje će od 1. januara 2015. imati mogućnosti izbora snabdevača strujom, mogli da imaju probleme ukoliko ne budu dobro obavešteni o tome šta ih očekuje. Na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji će se 2014. godine prodati 8,3 teravat sati struje, a na javnom snbdevanju 19,7 teravat sati, rečeno je na skupu.

 

Na okruglom stolu na temu „U susret tržištu električne energije” koji je organizovao internet časopis Balkanmagazin, direktorka preduzeća u okviru Hrvatske elektroprivrede (HEP) zaduženog za snabdevanje potrošača, HEP opskrba, Tina Jakuša rekla je da drugi snabdevači agresivno nastupaju na tržištu ne birajući sredstva da dođu do kupaca.

 

sxc.hu
sxc.hu

 

Prodavci na terenu, rekla je ona, lažno se predstavljaju kao predstavnici HEP-a, penzionerima nude na potpis ugovore bez mogućnosti da ih pročitaju, a pojedini su lažno reklamirali 30% niže cene. „Poruka kupcima je da dobro provere ugovor, nije samo cena kriterijum za odabir snabdevačca, a često se događa da uštede nisu stvarne”, rekla je Jakuša.

 

Direktorka HEP opskrbe je navela da je otvaranje tržišta struje u Hrvatskoj počelo pre 10 godina, a da od 2008. svi kupci imaju pravo da biraju snabdevača, ali da se veća konkurencija na tržištu pojavila polovinom 2013. godine kada su pale veleprodajne cene.

 

Jakuša je iz iskustva HEP opskrbe prenela Elektroprivredi Srbije (EPS) da je ono što domaćinstva traže fiksna cena na duži period uz pogodnosti za lojalnost.

 

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da je otvaranje tržišta električne enegije koje je počelo 2013. godine bio veliki šok za EPS koji je uspešno prevaziđen.

 

On je istakao da je EPS zadržala dominantan položaj i posle otavaranja tržišta na srednjem naponu 2014. godine, kada je snabdevača moralo da pronađe 3.200 preduzeća i javnih institucija.

 

Obradović je rekao da EPS mora da se pripremi i reorganizuje za treći talas liberalizacije kada na tržište izlaze domaćinstva i svi ostali potrošači, jer ne može da posluje tržišno u režimu javnog preduzeća.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X