Kultuno leto za sada uz „književnika“ i kockarke

384 0
aca lukas

 

Do pre samo nekoliko dana, po nesnosnoj vrućini, radnice JKP 3. oktobar mukotrpno su sa autobuskih stajališta skidale plakate i oglase koji su bili nalepljeni, iako su za to u gradu postavljene  oglasne table.

Nekoliko dana kasnije, po gradu su osvanuli plakati sa najavom koncerta novopečenog književnika i folk pevača Ace Lukasa i Kije kockar koji će biti održan na platou Doma kulture.

Pokušali smo da saznamo ko je dao dozvolu da se koncert održi, ko će voditi računa da li se poštuju epidemiološke mere koje su još uvek na snazi, da li je koncert uredno prijavljen i da li je plaćena komunalna taksa  za zakup prostora na kome će se koncert održati. Na žalost ništa od toga nismo uspeli.

Skup je policiji prijavila firma Megaton, čiji je suvlasnik od 2020. godine, prema podacima sa sajta, kontroverzni estradni menadžer Saša Mirković.

U borskoj komunalnoj inspekciji nismo mogli da dobijemo informacije o tome da li je plaćena taksa za zakup javnog prostora.

Borani su uvek raspoloženi za dobar koncert, ali je ovaj izazvao toliko negativnih komentara, delom zato što je organizator Saša Mirković, koji je tokom 2008 i 2009. godine u Boru bio član, tada, opštinskog veća i za koncerte koje je organizovao iz opštinske kase izvlačio novac.

Pamte se brojni koncerti koji su tada bili organizovani, pamte ga i zaposleni u tadašnjem JP „ŠRIF“, kada je bio u upravnom odboru i nametao urednike i direktore iz Beograda i Paraćina.

I tada nije delio poklone, a sada, u inat svojoj generaciji koja nije dozvolila da im na proslavi mature peva Aca Lukas, Boranima kao poklon organizuje koncert. Teško je poverovati da će Saša Mirković nešto uraditi džabe, pa se nameće pitanje da li će i koliko koncert koštati Borane.

Jer, pamtimo slučaj iz 2008. godine kada je Mirković prozvan zbog sukoba interesa zato što je kao član opštinske Vlade pokušao da na mala vrata preko firme „Beoton“ organizuje koncerte koji bi bili plaćeni iz budžeta.

Uprkos najavama koncerta Zdravka Čolića u centru Bora tog 12. oktobra, koji je trebalo platiti iz osiromašenog budžeta, posle velikih protesta sindikata, kamioni sa binskom opremom su napustili grad.

Tada smo došli do podatka da je samo za binu, razglas i osvetljenje iz budžeta prebačeno dva miliona dinara, ali i da je Mirković lobirao kod privatnika kako bi dali novac za Čolićev nastup.

Prema podacima koje smo tada prikupili, firmi „Beoton“ je tokom 2007. i 2008. godine za razne koncerte isplaćeno 11,2 miliona dinara.

Lokalni odbor LDP je od ministarstva finansija i lokalne samouprave zatražio da ispitaju ugovore između tadašnejg predsednika opštine Bor Branislava Rankića (SRS) i firme Beoton, a povodom gostovanja Zvezda Granda u Boru, što je plaćeno 111,200 evra.

LDP je tada ocenio da novac koji je uplaćivan Beotonu nije planiran Odlukom SO Bor, već je obezbeđen iz „tekućih rezervi“ putem rebalansa budžeta.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X