Kulminira sukob dva sindikata u Rudniku bakra Bor. Trujkić od ponedeljka štrajkuje glađu

444 0
Trujkić u jednoj od akcija

BOR, (IST Media) Osnivanje Sindikata rudara Srbije, po ideji koja je potekla u Boru, već nedeljama zaokuplja pažnju javnosti zbog sukoba bivših i novih sindikalnih lidera Rudnika bakra Bor. Ovaj slučaj, u kome su ozbiljne reči optužbe upućene i filijali „KBC“ banke u Boru, u kojoj se sliva novac radnika članova Samostalnog sindikata, preti da epilog dobije i na sudu.

 

Predsednik Samostalnog sindikata RBB Dragiša Trujkić, izjavio je na konferenciji za novinare da niko u toj organizaciji nema ništa protiv osnivanja Sindikata rudara Srbije, ali ne na način kako to radi Ljubiša Miljković, njegov prethodnik, i pominjani lider budućeg sindikata rudara.

 

„Članovi Samostalnog sindikata RBB se šikaniraju i preti im se otkazima ukoliko ne pređu u novi sindikat. To čini bivši predsednik te organizacije Ljubiša Miljković, koji pritiscima pokušava da preotme članstvo Samostalnog sindikata i učlani ih u Sindikat rudara Srbije. Radnici se pojedinačno pozivaju u kancelariju gde ih Miljković sa pojedinim rukovodiocima ucenjuje ukoliko ne žele da uđu u novi sindikat“, rekao je Trujkić.

 

TRUJKIĆ OD PONEDELJKA ŠTRAJKUJE GLAĐU
Novi sindikat rudara Srbije konstatuje da će ljudi, sredstva i sva pokretna i nepokretna imovina postati vlasništvo novog sindikata, kao da smo mi robovi, konstatovao je Trujkić. On je rekao da to neće da dozvoli i najavio da od ponedeljak stupa u štrajk glađu do, kako je rekao, izbijanja istine na videlo i spasa sindikata RTB.

 

„Članovi prethodnog odbora sindikata RBB su na silu naterani da istupe sa svojih funkcija i ustupe mesta nekim drugim ljudima koji su navodno sproveli prve demokratske izbore u sindikatu”, dodao je Trujkić.

 

On je podsetio da je protiv Miljkovića podneta krivična prijava zbog falsifikovanja dokumentacije i upisa u registar Sindikata rudara, i izrazio nadu da će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku preispitati spornu dokumentaciju.

 

On je obavestio novinare i da poslovodstvo KBC banke ne dozvoljava Samostalnom sindikatu da koristi svoj žiro račun, već da njime, sa krivotvorenim pečatom na virmanima, raspolaže Ljubiša Miljković, koji je isključen iz te organizacije.

 

Direktor filijale borske KBC banke Đuro Bjeković, međutim, tvrdi da su sve optužbe na račun te banke potpuno neosnovane.

 

Mi smo o tome već razgovarali sa Trujkićem i uputili ga da na sudu reši problem dva sindikata.

 

„Neko hoće da na mala vrata uzme novac, ali za nas je Miljković zakonski zastupnik Samostalnog sindikata. Sve radimo po pravilima NBS i ukoliko sud utvrdi da je Trujkić u pravu, banka će svakako obeštetiti sindikat“ rekao je Bjeković.

 

Na našu konstataciju da postoji dokument po kome je Miljković smenjen, ali i da u virmanima koristi novi pečat, Bjeković je rekao da je on za KBC banku još predsednik, dok njegovo isključenje ne bude „pravosnažno“.

 

Podršku Trujkiću dalo je nekoliko udruženja i sindikata, kao i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

 

Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovao je predsednik Samostalnog sindikata RTB Bor Dragan Aleksić, predsednik sindikata TiR-a Jadran Popović i drugi sindikalni aktivisti.

 

Ljubiša Miljković

MILJKOVIĆ: Novac od članarine da ostane Boru

 

Cilj nam je bio da osnujemo Sindikat rudara Srbije kako bi novac od članarina ostao u Boru. Mesečna članarina Rudnika bakra Bor iznosi oko pola miliona dinara, a od te sume Boru ostaje svega 18 odsto. Centrala sindikata u Beogradu dobija 22, a ostalo regionalni centar u Nišu, objašnjava Miljković, koji napominje da u Samostalnom sindikatu ne žele da se lako odreknu novca i privilegija koje imaju poslednjih 12 godina.

 

On je prozvao Dragišu Trujkića da je sa jedne strane sindikalni aktivista, a sa druge član Upravnog odbora RBB-a.

 

„Trujkić sa jedne strane predstavlja sindikat a sa druge poslovodstvo. Njegove funkcije, za koje prima naknade su nespojive“, rekao je Miljković za IST Media.

 

Prema njegovim rečima, od 2.200 radnika RBB-a, novom Sindikatu rudara pristuplo je  1553 člana. Ovom sindikatu pristupili su i radnici rudnika Lece.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Pingback: Borski sindikalni lider treći dan štrajkuje glađu, zdravlje mu je ozbiljno narušeno | Ist Media – Bor

Leave a comment

Your email address will not be published.

X