DruštvoTema danaНекатегоризовано

Kraj borske „Nebeske udice“?

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) Koš koji je u “naselju sunca“ u Boru postavljen 1999. godine, tri dana nakon početka NATO bombarodavnja Srbije kao znak prkosa, uskoro bi mogao biti srušen po nalogu lokalne komunalne inspekcije.

 

Stanovnici naselja su bili zatečeni kada su u utorak na postolju koša zatekli zalepljeno rešenje inspekcije kojim im se nalaže da sami sruše koš u roku od 48 sati, ili će to učiniti „opštinski organ“ o njihovom trošku. Njima je ostavljena mogućnost da se na ovu odluku žale Opštinskom veću SO Bor.

 

Ovo je jedina sportska sprava koja postoji na četiri kvadratna kilometra tog urbanog naselja, gde u 15 višespratnica i mnogo privatnih kuća živi oko 500 dece. Fudbal igraju na improvizovanom zemljanom terenu, a gol predstavljaju dva kamena. U naselju nema nijedne ljuljaške, niti sprave gde bi se najmlađi igrali.

 

Tim povodom je u naselju organizovan protest mališana, kojima su se pridružili i mnogi roditelji.

 

Kos_20160726_190259

 

„Pustite nas da se igramo“, „Bolje sport nego droga“, „Izbušite nam i loptu“, „Bolje vam je da gradite nego da rušite“, „Mi smo samo klinci“, „Odbranimo koš, sutra će nam srušiti i školu“, „Ne damo igralište“, odgovor je mališana na prijavu koju je inspekciji dostavio „savesni stanar“ nezadovoljan jer mu je uskraćen parking prostor.

 

Kos_20160727_092527

 

Parking mesta inače ima svuda naokolo, ali je poznato da bi pojedinci, da mogu, vozilo parkirali i u hodniku zgrade.

 

„Ovaj koš smo napravili mi stanari naselja kako bi se mališani zabavljali po izlasku iz skloništa tokom bombardovanja, kako bi prebrodili strah i traumu sirena za uzbunu i kako ne bi udisali dim cigareta iz memljivih skloništa. Na njemu je basket svakog dana igralo mnogo dece, neka od njih i danas igraju u borskim košarkim klubovima, ali i neki današnji roditelji su odrasli na tom terenu,“ kaže Dragiša Trujkić, koji je sa komšijama izradio koš u akciji koja podseća na detalje iz domaćeg filma „Nebeska udica“.

 

Kos_20160726_190009

 

Mi ne moramo danas da odbranimo koš, ali se nadamo da je ovo inicijativa da se klincima naprave sportski tereni na bezbednijem mestu, da se postave sportske sprave, ljuljaške, klackalice“, kaže Trujkić.

 

On podseća da na ravnom putu kroz naselje automobili ponekad prolaze brzinom od preko stotinu na sat. Zabeležen je veliki broj udesa a bilo je i preko 15 incidenata kada su automobili udarili  u dete.

 

„Iako smo zbog velike koncentracije mladih na jednom prostoru ukazivali opštini i policiji na opasnost, tražili postavljanje ležećeg policajca, niko nije reagovao“, kaže Trujkić.

 

Stanari još primećuju da je neshvatljivo da se koš ruši u mesecu kada počinju Olimpijske igre u Riju, kada se svi glasno zalažu za razvoj sporta a ruši i ono malo što postoji.

 

Zbog toga su odlučili su da proslede pismo ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću i predsedniku opštine Bor, Živoradu Petroviću od kojih traže reakciju.

 

„Ako je ovaj koš jedina prepreka razvoju urbanizma u ovom gradu, i ako je je ovo jedini ilegalan objekat u Boru, mi ćemo ga sami srušiti zubima“, poručuju stanari “naselja sunca”.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Sa sednice Štaba za vanredne situacije. Deponija gori, a izvorišta presušuju

Miloš Marković

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X