Korisnici Narodne kuhinje u Boru jedu splačine

1107 3

BOR, (IST Media) Prema količni novca koji opština Bor godišnje iz budžeta izdvaja za korisnike narodne kuhinje, najsiromašniji bi mogli da se jednom dnevno hrane bogovski! Ali, samo u restoranu Skupštine Srbije.

 

Za 450 korisnika godišnje se izdvaja 15 miliona dinara, što, ako se podeli na 293 dana (bez nedelje), cena obroka iznosi 113 dinara.

 

Bezukusne čorba od pirinča, luka i šargarepe ili boranije, u kojoj gotovo da nema tog povrća, kuvani kupus u kome je meso u tragovima, samo je deo menija namenjenom ugroženim Boranima. Kada dođe petak svi su srećni jer pasulj iz kazana uvek „može da prođe“.

 

narodna_kuhinja_corba
Klin čorba

 

Kako bi poboljšali kvalitet obroka, nekoliko predstavnika korisnika narodne kuhinje danas je posetilo predsednika opštine Živorada Petrovića.

 

Došao sam da sa predsednikom podelim današnji ručak, jer ako ga je narod birao, onda on treba i da deli sudbinu ljudi“, kaže Sreta Dinić, Boranin bez zaposlenja koji je u činiji doneo današnji bezličan obrok.

 

narodna_kuhinja
Korisnici Narodne kuhinje u poseti predsedniku opštine Živoradu Petroviću

 

Korisnici su nezadovoljni jer je opština odlučila i da sa spiska korisnika ukine obrok za po jednog člana porodice, pa ako ih je četvoro, dobijaju se tri obroka, odnosno dva obroka gde ih je troje.

 

Za razliku od pre nekoliko godina, kada je za rad narodne kuhinje bio odgovoran Crveni krst, i kada su po članu domaćinstva dobijali pola hleba dnevno, sada dobijaju po jednu kiflu od 200 grama.

 

Korisnik Nebojša Pešić podseća da je Crveni krst delio i konzerve i zejtin a da je hrana bila zadovoljavajuća.

 

Ovo sada ne liči ni na šta“, kaže on.

 

Ipak, nakon sastanka sa prvim čovekom opštine, dobili su uveravanja da će od ponedeljka za kvalitet ishrane biti zaduženi direktno borski većnici.

 

Obećao je Petrović da će svakog dana jedan član Opštinskog Veća pre iznošenja kazana probati jelo i tek onda odobriti podelu. Ugroženi se nadaju da će odgovorni članovi veća imati veći kriterijum ocene ponuđenog jela koje, inače, priprema zaječarski „Žitopromet“.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 3 comments

 1. Dragoljub Dobromirovic |

  Ma ljudi opstina izdvaja novac i uplacuje ga organizatoru pripreme hrane a to je Sportski centar.Prema tome ili to tamo neko pokrade ili mozda hranu istovremeno spremaju i za zooloski vrt , pa kao sto znate lavovi ne jedu sargarepe i kupus nego samo meso , mozda meso izvade nakon sto se skuva i da ukus corbi.Ako hranu priprema crveni krst Srbije onda i ne ocekujte da se najedete jer ne mozete doci na red od aktivista crvenog krsta koji kao sto znamo uvek prvo zbrinu sebe i svoje trbuhe.

  Reply
 2. Dovoljno sam ponižen što kao radno sposoban čovek moram da se sa svojom porodicom hranim u narodnoj kuhinji.
  Evo, ja sam doneo svoj jučerašnji ručak da ga podelim sa prvim čovekom opštine, jer smo predsednika opštine svi mi birali, i da ga pozovem da i dalje ove obroke deli sa nama.
  Niko, verujte niko se u narodnoj kuhinji ne hrani jer tako želi. Narodna kuhinja je zadnje tužno mesto na koje je čovek prinuđen da ode da ne bi umro od gladi. Vi pogledajte gospodo novinari, čime se mi hranimo. Ako za sve ostalo opština ima dovoljno novaca, sramota je da najgladnije hrani sa ovim.

  Reply
 3. Dragoljub Dobromirovic |

  Nevidljiva ruka je otisala jedan deo najsposobnijeg stanovnistva izmedju 40 i 50 godina prosto jer je ovakav finansijski sistem neodrziv.Ali domaci politicari su krivi sto im prioritet nije bas taj gubitnik tranzicije nego putevi ,wc i zooloski vrtovi.Umesto da se podrzava poljoprivreda i domaca privreda novac se besomucno trosi na odrzavanje socijalnog mira partijskim zaposljavanjem i bestijalnim finansiranjem stranaca.Sreto ima nas mnogo koji smo u slicnoj situaciji i na samoj ivici i kad brojno prevladamo lesinare i parazite mozda se nesto promeni.

  Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X