EkonomijaНекатегоризовано

Kor grupa iz Dubaija želi da kupi jalovište u Boru, posao za 260 ljudi

“Kor grupa” sa sedištem u Dubaiju, osim za kupovinu smederevske Železare, zainteresovana je i za ulaganje u Boru. Ova kompanija hoće da kupi jalovište od 27 miliona tona u tom gradu.

 

U pismu o namerama upućenom Vladi Srbije, u koje je “Blic” imao uvid, navodi se da bi “Kor grupa” investirala 20 miliona dolara i indirektno zaposlila oko 260 ljudi sa teritorije Bora. Kako je navedeno, kompanija bi prvo eliminisala jalovinu, a potom bi ozelenila zemljište.

 

Predstavnici “Kor grupe” ovim povodom su prvi put bili u resornom ministarstvu rudarstva u oktobru. Na ovu temu su sa predstavnicima Vlade razgovarali još dva puta, ali i dalje nemaju povratnu informaciju.

 

Jalovište Bor, foto***S. Trifunović

 

Grupa je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Jedan od suvlasnika je i Albanac Džeton Sadiku koji je suvlasnik i firme u Vučitrnu na Kosovu. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istanbulu i Kazablanki. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika. Kompanija ima rudnike u Rusiji i Ukrajini.

 

Četiri direktora ove firme boravila su u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja smederevske Železare razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem. Grupa bi preuzela sve tri fabrike “Ju-Es stila” – u Smederevu, Šapcu i Kučevu.

 

Ugovorom bi se obavezala i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara i ne bi otpustili nijednog radnika.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X