Kor grupa iz Dubaija želi da kupi jalovište u Boru, posao za 260 ljudi

282 0

“Kor grupa” sa sedištem u Dubaiju, osim za kupovinu smederevske Železare, zainteresovana je i za ulaganje u Boru. Ova kompanija hoće da kupi jalovište od 27 miliona tona u tom gradu.

 

U pismu o namerama upućenom Vladi Srbije, u koje je “Blic” imao uvid, navodi se da bi “Kor grupa” investirala 20 miliona dolara i indirektno zaposlila oko 260 ljudi sa teritorije Bora. Kako je navedeno, kompanija bi prvo eliminisala jalovinu, a potom bi ozelenila zemljište.

 

Predstavnici “Kor grupe” ovim povodom su prvi put bili u resornom ministarstvu rudarstva u oktobru. Na ovu temu su sa predstavnicima Vlade razgovarali još dva puta, ali i dalje nemaju povratnu informaciju.

 

Jalovište Bor, foto***S. Trifunović

 

Grupa je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Jedan od suvlasnika je i Albanac Džeton Sadiku koji je suvlasnik i firme u Vučitrnu na Kosovu. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istanbulu i Kazablanki. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika. Kompanija ima rudnike u Rusiji i Ukrajini.

 

Četiri direktora ove firme boravila su u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja smederevske Železare razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem. Grupa bi preuzela sve tri fabrike “Ju-Es stila” – u Smederevu, Šapcu i Kučevu.

 

Ugovorom bi se obavezala i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara i ne bi otpustili nijednog radnika.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X