Konačno više mesta u borskim obdaništima

843 0

Obdanista BorBOR, (Slađana VDT, IST media) Juče je na 58. sednici Opštinskog veća u Boru, usvojen predlog o povećanju kapaciteta u obdaništima, u kojima se na listi čekanja za prijem, nalazi 192 mališana.

 

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju pruža mogućnost lokalnoj samoupravi, kao osnivaču predškolske ustanove, da utvrdi do 20 odsto veći broj dece od broja koji propisuje resorno ministarstvo.

 

Ukoliko odbornici prihvate predlog na sednici skupštine, roditelji će u skorije vreme biti u prilici da upišu svoje mališane u obdaništa.

 

Kako je u aprilu ove godine izjavio u medijima ministar prosvete Žarko Obradović, u Srbiji čak 10.000 dece čeka na mesto u obdaništa širom zemlje.

 

U Srbiji ukupno ima 160 predškolskih ustanova sa 2.384 objekata, osnivači su lokalne samouprave po principu jedna opština – jedna ustanova, i 63 privatne predškolske ustanove

 

 

Direkorka Kancelarije Unicefa u Srbiji, Judita Rajhenberg, rekla je da Srbija ima jednu od najnižih stopa učestvovanja dece u programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Evropi.

 

Dečja ustanova “Bambi“ otvorila je 2012. godine novi vrtić u Novom gradskom centru u Boru za smeštaj 20 mališana uzrasta od dve do pet godina, po projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF-a. Projektom su obuhvaćena deca iz marginalnih grupa koja nisu obuhvaćena ni jednim drugim organizovanim oblikom rada.

 

Na teritoriji Opštine Bor nalazi se ukupno šest predškolskih ustanova: “Bambi”, “Boško buha”, “Leptirić”, “Pčelica”, “Dečija radost” i “Crvenkapa”.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X