Kompaniji Ziđin dodeljeno „priznanje“ CRNI LIST zbog nedovoljno ulaganja u ekologiju

307 0
zijin1

Iako je kompanija Serbia Zijin Copper (Ziđin) zbog zagađenja iz pogona topionice bakra zaustavila nedavno proizvodnju i najavila značajna ulaganja u modernizaciju agregata, to nije bilo dovoljno da ove godine izbegne neslavnu titulu nosioca „priznanja“ CRNI LIST.

„Crni“ i „Zeleni list“, priznanja za organizacije i pojedince koji su najviše zagađivali životnu sredinu, odnosno najviše brinuli o njoj tokom protekle godine, dodeljena su danas u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima.

Dobitnici „Crnog lista“, priznanja za najveće zagađivače životne sredine, ove godine su: Skupština opštine Prijepolje, zbog nesanitarnih divljih deponija koje zagađuju životnu sredinu, kompanija „Serbia Zijin Copper“, zbog nedovoljnog ulaganja u smanjenje zagađenja životne sredine u Boru, i
Republička veterinarska inspekcija, zbog nerešavanja problema divljih deponija životinjskog otpada.

Priznanje „Zeleni list“ za aktivnosti u oblasti očuvanja životne sredine dobili su: Udruženja „Stop kafileriji“, „Eko – pančevački rit“ i „Ekomar“, grupa građana „Eko straža“, Podrinjski antikorupcijski tim, inicijativa „Pravo na vodu“, portal „Balkan grin enerdži njuz“, emisija „Marka žvaka“, Dragana Arsić, Ramo Tahirović i Nebojša Bata Joksić. Specijalno priznanje dobili su ambasada Kraljevine Švedske i Miodrag Obradović.

Dodeljeni „Zeleni“ i „Crni list“ „Zeleni“ i „Crni list“ dodeljuju se u okviru akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike godine“, koju su pre više od 30 godina pokrenuli ekološki magazin „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije. Već 12 godina organizuje se u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine. Cilj akcije je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine.

„Kada je u pitanju Crni list’, nije ideja da se samo upire prstom u nekoga, nego da taj neko dođe na dodelu, primi to priznanje, shvati gde greši i to promeni, pa i da bude kandidat za Zeleni list’“, kaže urednica ekološkog magazina „Čekajući vetar“ Aleksandra Vukićević za „Sputnjik“.

Dešavalo se da jedan kandidat više godina zaredom dobije „Crni list“ u nameri da uvidi svoje greške i ispravi ih. Međutim, to se retko dešavalo, kao i to da dobitnici „Crnog lista“ dođu na dodelu priznanja, iako su svake godine bili pozvani.

„Jedini ko je pokazao neku volju bio je Klinički centar u Nišu, koji je imao kotlarnicu koja je zagađivala okolinu. Njima je trebalo dosta godina, jer to iziskuje novac, ali čovek je došao, primio priznanje i rekao da znaju da zagađuju i da žele da to promene. Svojevremeno su došli i iz Petrohemije’ iz Pančeva, da prime Crni
list’“, podseća Aleksandra Vukićević.

Piše: Sputnjik

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X