Ekonomija

Kompanija Ziđin otvorila rudnik bakra i zlata Čukaru Peki

vucic cukaru peki
foto: Bor030

 

Kineska kompanija Serbia Ziđin majning (Zijin Mining) otvorila je danas rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a vrednost te investicije je 474 miliona dolara.

Predvidjena je godišnja proizvodnja od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata, a eksploatacione rezerve iznose 36.990.000 tona rude.

Otvaranjem ovog rudnika, gde bi trebalo da radi više od 1.200 ljudi, Srbija će postati drugi proizvodjač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto.

Rezerve u gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki, za koju je kompanija dobila dozvolu i gde počinje iskopavanja, procenjene su na 1,28 miliona tona bakra i 81 tonu zlata.

Kineska kompanija u 2021. godini očekuje proizvodnju od 50.000 tona bakra i tri tone zlata.

Novi rudnik bakra i zlata najavljen je kao prvi zeleni rudnik u Srbiji, što znači da će koristiti moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu “Zidjina” Chiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Otvaranju rudnika prisustvuju i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je rekao da je ponosan na prijateljstvo Srbije sa Kinom i njenim predsednikom Si Djinpingom, bez kojeg ne bi bilo velikih kineskih investicija u Srbiji.

Podsetio je da su kineske kompanije u Srbiji dva od tri najveća izvoznika i da najviše doprinose rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zahvaljujći ulaganju Zidjina u RTB, čiji je većinski vlasnik, prosečne plate u toj kompaniji su sada 98.200 dinara, a 2018. su bile 68.000 dinara. U Boru su prosečne plate pre šest godina bile 428 evra a sada su 647 evra. Prosečna cena stambenog prostora u Boru je povećana sa 300 na 480 evra, rekao je Vučić.
Dodao je da je prihod budžeta Srbije od rudne rente povećan tri puta, sa tri na devet miliona evra godišnje.
Otvaranje novog rudnika će, kako je istakao, omogućiti i da Narodna banka Srbije kupuje zlato po povoljnijim cenama i da nastavi da uvećava zlatne rezerve.

Vučić je najavio da će sledeće godine početi radovi na rekonstrukciji borske bolnice u šta će biti uloženo više od 10 miliona evra i još toliko u njenu opremu, a počeće i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, što će koštati oko 80 miliona evra.

Direktor za poslovanje u inostranstvu “Zidjin”direktor za poslovanje u inostranstvu “Zidjina” Chiju Guodžu istakao je da se Srbija u centralnoj i istočnoj Evropi pozicionirala kao važna destinacija za kineske investicije.

Chiju je istakao da će rukovodstvo “Zidjina” omogućiti Srbiji da postane druga zemlja po proizvodnji bakra u Evropi, podsetivši da je u rudniku u Boru za manje od tri godine odradjena akvizicija, izgradnja i proizvodnja.

Prema njegovim rečima, projekat značiti otvaranje novih radnih mesta, vašan je za razvoj ekonomije Srbije, ali i učvršćivanje srpsko-kineske saradnje.

Ambasadorka Kine Čen Bo kazala je da je srećna što je rudnik Čukaru Peki izgradjen kao zeleni rudnik koji ispunjava kineske, evropske i srpske standarde.

“Zajedno sa starim rudnikom u Boru, očekivano je da će do kraje godine udeo proizvodnje bakra iz Srbije dostiiči 18 odsto proizvodnje bakra u celoj Evropi, čime će Srbija postati drugi najveći proizvodjač bakra u Evropi”, kazala je Čen Bo.

Istakla je da će to znatno unaprediti ekonomski razvoj Srbije, dodavši da je u novom rudniku do sada već zaposleno više od 500 radnika iz Srbije.

“Kinesko-srpska saradnja napreduje velikim koracima i postigla je suštinske rezultate i dala je veliki doprinos ekonomskom razvoju sve zemlje, kao i podizanju životnog standarda gradjana”, rekla je kineska ambasadorka.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ministarstvo finansija: Kineske firme najveći izvoznici Srbije sa 2,5 milijardi evra

Ist Media

Ziđin: U “Novom Cerovu” obustavljena proizvodnja zbog blokade puta. Većina radnika biće upućena na godišnji odmor

Ist Media

Nakon novog kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenih u Srbija Ziđin Koper veća za oko 16 odsto

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X