Društvo

Kompanija Zidjin negira da su njeni radnici u štrajku zbog uslova rada

Kompanija Zidjin u Boru je danas negirala navode medija da su njeni radnici, angažovani preko kompanije Jinshan na izgradnji jalovišta za potrebe novog rudnika bakra “Čukaru Peki”, protestovali tražeći bolje uslove za rad.

Radnicima kompanije Jinshan dozvoljen je štrajk, kao i svaka druga aktivnost koja se odnosi na slobodu izražavanja, koja je u skladu sa zakonima Srbije, navedeno je u kompanijskom saopštenju koje je poslato preko advokatske kancelarije.

Kompanija je objasnila da su se kineski radnici okupili jer su želeli da dobiju vakcinu protiv korona virusa kako bi mogli da otputuju u Kinu i proslave Novu godinu u februaru, ali zbog nedostatka avionskih karata realizacija putovanja u Kinu iz objektivnih razloga nije moguća.

Jinshan, kako se navodi, svake nedelje organizuje PCR testiranje za kineske radnike, a oni koji su “korona pozitivni” su smešteni u posebnim spavaonicama radi sprečavanja širenja korona virusa i nijedan kineski radnik nije, kako su objavili mediji, “prinudno odveden u nepoznatom pravcu”.

U toj kompaniji ističu da su plate domaćih i kineskih radnika iznad proseka plata u Boru i okolini za puno radno vreme od 40 časova nedeljno i da nijedan domaći ili kineski radnik nije radio 250 sati mesečno.

Kineski radnici, kako je navedeno, angažovani su u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, tako da su neistiniti navodi o izigravanju zakona Srbije.

Spavaonice radnika su opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uredjajima, a kompanija Jinshan je za svoje radnike uspostavila kantine, sa dovoljnom količinom hrane i vode za svakog radnika, u kojima kineskim kuvarima u pripremi kineskih specijaliteta pomažu domaći kuvari, navodi se u demantiju Zidjina.

Dodaje se da “gradjani Srbije i Kine koji žive i rade u Boru, kao i lokalna administracija, mogu da posvedoče o uključenosti kineskih radnika u život Bora jer je Zidjin otvorio u Boru perionicu veša, uredjuje hotel, plažu i sportske terene na Borskom jezeru, tako da je informacija o zabrani kretanja kineskih državljana lako proverljiva”.

Ističe se da prevoz, smeštaj, troškovi ishrane, privatna zdravstvena nega, dozvole boravka i radne dozvole kineskih radnika za Jinshan predstavljaju veliki trošak, ali da je kompanija na to primorana zbog nedostatka radnika gradjevinske struke u Srbiji.

Navodi se da ne postoji “crna lista” nepoželjnih radnika, već, naprotiv, postoji manjak radnika i menadžera sa iskustvom.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Povređena dva učenika na osvetljenim pešakim prelazima kod škola!

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X