Kogenerativno postrojenje na bio-masu – pokretač privrede u Majdanpeku

387 0

MAJDANPEK (IST Media, I.Popović) Predsednik Privremenog organa opštine Majdanpek Dejan Vagner i direktorka kompanije „Atlas investments“ – Maja Turković, potpisali su danas u tom gradu Memorandum o međusobnoj saradnji, za izgradnju kogenerativnog postrojenja na drvnu biomasu.

 

Prva grinfild investicija na teritoriji Majdanpeka vredna je 7 miliona evra, a u pitanju je kogenerativno postrojenje na drvnu biomasu, čiji je kapacitet 1 megavat električne energije i 1,2 megavat toplotne energije.

 

Majdanpek Potpisan Memorandum za otvaranje postojenja na biomasu

 

Postojenje će biti u funkciji za godinu dana, a čelnici opštine Majdanpek njega vide kao pokretača razvoja poljoprivrede, sve u cilju diversifikacije i restrukturiranja privrede i otvaranja novih radnih mesta.

 

„Ideja je da opština subvencioniše proizvodnju organske hrane i na taj način pomogne onima koji su zainteresovani za ovaj vid proizvodnje“, rekao je Dejan Vagner, predsednik privremenog organa opštine.

 

Benefite ove investicije imaće i lokalna zajednica otvaranjem direktnih i indirektnih radnih mesta, kao i JP „Nacionalni park Đerdap“, JP „Srbijašume“ , vlasnici privatnih šuma, i lokalne firme koje se bave ovom delatnošću.

 

„Bitno je što je to zelena energija i što je prijatljski nastrojena prema flori i fauni, a to je posebno značajno jer se postrojenje gradi u zaštićenom području“ – ocenio je Srđan Stefanović, direktor JP „Nacionalni park Đerdap“.

 

Predstavnici JP „NP Đerdap“ ocenili su, takođe, da će korišćenje manje vredne drvne biomase doprineti unapređenju šume i samog staništa.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X