Kod privatnika na pregled o trošku države

Objavljeno at 12:05
504 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Ukoliko duže od mesec dana čekate ne specijalistički pregled u domu zdravlja ili bolnici, imate pravo da isti pregled obavite u privatnoj klinici, a Republički fond za zdravstveno osiguranje će vam refundirati novac u potpunosti.

 

Kako su iz RFZO potvrdili za IST Media, zdravstvena ustanova koja nije u mogućnosti da zakaže pregled u kraćem roku, u obavezi jeda na lekarskom uputu upiše i pečatom overi datum zakazanog pregleda ili da izda pisanu potvrdu (obrazac PZ). Potvrdu izdaje ona zdravstvena ustanova u koju je osigurano lice upućeno od strane izabranog lekara.

 

Pregledi koje možete obaviti u privatnim klinikama su: laboratorijske analize, rendgen pregledi, ultrazvučni pregledi, medicinska rehabilitacija i specijalističko-konsultativni pregledi koji se obavljaju na primarnom nivou zdravstvene zaštite, kao i pregledi koji se obavljaju na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

 

dom zdravlja

 

Direktorka Doma zdravlja u Boru, dr Zlata Marković, kaže za IST Media da u ovoj ustanovi, na nivou primarne zdravstvene zaštite nema tih problema.

 

“Na nivou primarne zdravstvene zaštite nemamo taj problem. Kod nas postoji problem nedostatka kadrova, nedovoljno je lekara i medicinskih sestara, posebno u letnjem periodu, međutim, sve kontrole i preglede pacijenti zakazuju u dogovoru sa svojim izabranim lekarom”, izjavila je dr Marković.

 

I u Opštoj bolnici u Boru kažu da nema većih problema sa zakazivanjem pregleda van roka od 30 dana.

 

Do pre dva meseca dopler krvnih sudova nije radio, pa su pacijenti išli u Gamzigradsku banju, gde su plaćali oko 2.500 dinara i novac im je refundiran iz RFZO sa tom potvrdom koju izdaju lekari. Pošto sada dopler krvnih sudova radi u Negotinu, pregledi se rade o trošku osiguranja i tamo šaljemo pacijente”, rekao je za IST Media pomoćnik direktora za medicinsku delatnost Opšte bolnice u Boru, dr Vladimir Sulić.

 

bolnica

 

Nakon pregleda u privatnoj klinici potrebno je da pacijenti podnesu zahtev matičnoj filijali RFZO za refundaciju plaćenih troškova za pružene zdravstvene usluge u privatnoj praksi (obrazac REF 1) sa dokumentacijom koja obuhvata potvrdu zdravstvene ustanove (odnosno pisani odgovor zaštitnika), uput izabranog lekara, originalni račun o plaćenom pregledu i medicinsku dokumentaciju.

 

Ukoliko filijala utvrdi da je zahtev za refundaciju osnovan, novac će osiguranom licu biti vraćen u visini stvarnih troškova, uz umanjenje za iznos participacije, ako osigurano lice ima obavezu plaćanja participacije za pruženu uslugu.

 

Odbijanje izdavanja potvrde

 

U situaciji kada zdravstvena ustanova odbija da izda potvrdu, osigurano lice se može obratiti zaštitniku prava osiguranih lica u zdravstvenoj ustanovi i podneti prijavu o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja. U tim situacijama, zaštitnik prava osiguranih lica preduzima neophodne aktivnosti kako bi se pregled osiguranog lica obavio u propisanom roku u zdravstvenoj ustanovi u koju je isto i upućeno. Ukoliko to nije moguće, zašitinik prava osiguranih lica će dostaviti pisani odgovor o podnetoj prijavi u kojem se navode sve relevantne činjenice za postupak refundacije troškova ako osigurano lice pregled obavi u privatnoj praksi. Pisani odgovor zaštitnika prava osiguranih lica smatra se dokazom o datumu javljanja zdravstvenoj ustanovi umesto potvrde zdravstvene ustanove o razlozima zbog kojih osigurano lice nije primljeno na pregled.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X