Kod privatnika na pregled o trošku države

Objavljeno at 12:05
419 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Ukoliko duže od mesec dana čekate ne specijalistički pregled u domu zdravlja ili bolnici, imate pravo da isti pregled obavite u privatnoj klinici, a Republički fond za zdravstveno osiguranje će vam refundirati novac u potpunosti.

 

Kako su iz RFZO potvrdili za IST Media, zdravstvena ustanova koja nije u mogućnosti da zakaže pregled u kraćem roku, u obavezi jeda na lekarskom uputu upiše i pečatom overi datum zakazanog pregleda ili da izda pisanu potvrdu (obrazac PZ). Potvrdu izdaje ona zdravstvena ustanova u koju je osigurano lice upućeno od strane izabranog lekara.

 

Pregledi koje možete obaviti u privatnim klinikama su: laboratorijske analize, rendgen pregledi, ultrazvučni pregledi, medicinska rehabilitacija i specijalističko-konsultativni pregledi koji se obavljaju na primarnom nivou zdravstvene zaštite, kao i pregledi koji se obavljaju na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

 

dom zdravlja

 

Direktorka Doma zdravlja u Boru, dr Zlata Marković, kaže za IST Media da u ovoj ustanovi, na nivou primarne zdravstvene zaštite nema tih problema.

 

“Na nivou primarne zdravstvene zaštite nemamo taj problem. Kod nas postoji problem nedostatka kadrova, nedovoljno je lekara i medicinskih sestara, posebno u letnjem periodu, međutim, sve kontrole i preglede pacijenti zakazuju u dogovoru sa svojim izabranim lekarom”, izjavila je dr Marković.

 

I u Opštoj bolnici u Boru kažu da nema većih problema sa zakazivanjem pregleda van roka od 30 dana.

 

Do pre dva meseca dopler krvnih sudova nije radio, pa su pacijenti išli u Gamzigradsku banju, gde su plaćali oko 2.500 dinara i novac im je refundiran iz RFZO sa tom potvrdom koju izdaju lekari. Pošto sada dopler krvnih sudova radi u Negotinu, pregledi se rade o trošku osiguranja i tamo šaljemo pacijente”, rekao je za IST Media pomoćnik direktora za medicinsku delatnost Opšte bolnice u Boru, dr Vladimir Sulić.

 

bolnica

 

Nakon pregleda u privatnoj klinici potrebno je da pacijenti podnesu zahtev matičnoj filijali RFZO za refundaciju plaćenih troškova za pružene zdravstvene usluge u privatnoj praksi (obrazac REF 1) sa dokumentacijom koja obuhvata potvrdu zdravstvene ustanove (odnosno pisani odgovor zaštitnika), uput izabranog lekara, originalni račun o plaćenom pregledu i medicinsku dokumentaciju.

 

Ukoliko filijala utvrdi da je zahtev za refundaciju osnovan, novac će osiguranom licu biti vraćen u visini stvarnih troškova, uz umanjenje za iznos participacije, ako osigurano lice ima obavezu plaćanja participacije za pruženu uslugu.

 

Odbijanje izdavanja potvrde

 

U situaciji kada zdravstvena ustanova odbija da izda potvrdu, osigurano lice se može obratiti zaštitniku prava osiguranih lica u zdravstvenoj ustanovi i podneti prijavu o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja. U tim situacijama, zaštitnik prava osiguranih lica preduzima neophodne aktivnosti kako bi se pregled osiguranog lica obavio u propisanom roku u zdravstvenoj ustanovi u koju je isto i upućeno. Ukoliko to nije moguće, zašitinik prava osiguranih lica će dostaviti pisani odgovor o podnetoj prijavi u kojem se navode sve relevantne činjenice za postupak refundacije troškova ako osigurano lice pregled obavi u privatnoj praksi. Pisani odgovor zaštitnika prava osiguranih lica smatra se dokazom o datumu javljanja zdravstvenoj ustanovi umesto potvrde zdravstvene ustanove o razlozima zbog kojih osigurano lice nije primljeno na pregled.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X