Kod Medveđe ustanovljeno 1,26 miliona tona bakra i 120 tona zlata

664 0

MEDVEĐA, (IST Media) Kompanija „Dunav Minerals“, koja u mestu Tulare u opštini Medveđa istražuje bakar i zlato, objavila je danas da „ukupan objedinjeni resurs, u ležištima Kiseljak i Jelou Krik (Yellow Creek), iznosi 547 miliona tona rude.

 

Tulare IMG_5040

 

“U ovim ležištima ustanovljen je sadržaj od 0,22 grama po toni zlata i 0,23 procenta bakra. To je 1,26 miliona tona bakra i 120 tona zlata“, rekao je menadžer istraživanja Phil Fox.

 

Prema njegovim rečima, povećanje resursa u ležištu bakra i zlata odnosi se na ležište Kiseljak, kao i prvi proračun resursa na susednom ležištu bakra i zlata – Yellow Creek.

 

SONY DSC

 

Kako on objašnjava, prilikom izrade ovog izveštaja, za ležište Kiseljak korišćen je granični sadržaj metala zasnovan na pretpostavci da će se vršiti površinska eksploatacija, dok je za ležište Yellow Creek, predviđen scenario podzemne eksploatacije.

 

Kompanija „Dunav Minerals“ je, u novembru 2012. godine za ležište Kiseljak, u kategoriji pretpostavljenih resursa objavila inicijalni resurs, a zatim je nakon dodatnog bušenja, na obodnom delu ležišta Kiseljak, objavila i povećanje resursa u istoj kategoriji.

 

Tulare IMG_5057

 

„Novi pretpostavljeni resurs za ležište Kiseljak, sada iznosi 459 miliona tona rude sa 0,20 grama po toni zlata i 0,22 procenta bakra, što je milion tona bakra i 93 tone zlata“, kaže Phil Fox.

 

On takođe objašnjava da je „dodatnim bušenjem tokom 2013. godine, na susednom lokalitetu Yellow Creek, udaljenom svega 500 metara od ležišta Kiseljak, definisan još jedan mineralizovani porfirski klaster sa bakrom i zlatom“.

 

SONY DSC

 

„Pretpostavljeni resurs u ležištu Yellow Creek, iznosi 88 miliona tona rude sa sadržajima od 0,30 grama zlata po toni i 0,30 procenta bakra, što je 265 hiljade tona bakra i 26 tona zlata“, dodaje Fox.

 

 

Phil Fox
Phil Fox

 

„S obzirom na ohrabrujuće rezultate, nastavljamo sa izradom ekonomske procene, studije o proceni uticaja na životnu sredinu, tehnološko-metalurške studije, kao i društvene studije. Preliminarni rezultati studija mogu se očekivati do kraja ove godine“, naglašava menadžer istraživanja „Dunav Minerals“, Phil Fox.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X