Knjaževac se priprema za izdavanje obveznica za izgradnju infrastrukture

471 0

KNJAŽEVAC, (IST Media, RTS) Nakon Šapca, Stare Pazove, Pančeva, ulazak u proces izdavanja municipalnih obveznica, koje će biti ponuđene građanima, najavila je i opština Knjaževac. Obveznicama će moći i da se trguje na berzi.

 

Čelnici ove opštine kažu da će prvo biti sprovedeno istraživanje javnog mnjenja – šta je to što žele da se gradi ili rekonstruiše u ovoj opštini, koja se, iako sa malim budžetom, odgovorno odnosi prema građanima.

 

Predsednik opštine Knjaževac, Milan Đokić, u izjavi RTS-u podvlači da će i pravna i fizička lica moći da zarade kupovinom municipalnih obveznica, jer je projektovana kamata na njih između kamata na štedne uloge i kamata na kreditne plasmane.

 

Pozitivna iskustva o izdavanju municipalnih obveznica prvo je osetila opština Šabac, u kojoj su čelnici pozvali građane i privredu da ulože u izgradnju bazena, a realizovana emisija je iznosila 400 miliona dinara. I u Staroj pazovi su dva puta izdate ove obveznice, čijim su sredstvima izgrađeni obdanište, kuglana i centar grada.

 

Opštine garantuju isplatu kamata svojim budžetom, pa se većina njih bojažljivo upušta u emitovanje obveznica, već se kreditno zadužuju kod banaka. Jedan od razloga za to je i komplikovanija procedura izdavanja obveznica.

 

Na rad sa obveznicama se pre svega se odlučuju opštine u kojima je situacija u budžetu stabilna, a javnost je skeptična zbog toga što finansijsko tržište u Srbiji nije razvijeno, pa samim tim i trgovina obveznicama na berzi.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X