Kivni na lokalnu samoupravu, danas protesovali radnici Fabrike kablova u Zaječaru

512 0

fabrika kablovaZAJEČAR, (IST Media) Radnici „Fabrike kablova“ u Zaječaru, protesovali su danas u krugu tog preduzeća, zahtevajući od lokalne samouprave da odblokira račun firme, koji je usledio zbog retroaktivne naplate lokalne takse za unapređenje životne sredine.

 

Gotovo svih 400 radnika i menadžment „Fabrike Kablova“, u strahu da će poljski vlasnik zatvoriti firmu i ostaviti ih „na ulici“, zatražili su da se odblokira račun, koji je, kako kažu, blokiran mimo svih zakona i procedura.

 

„Grad je retroaktivno povećao takse od 2010. godine. Nisu nam poslali rešenja, samo su nas blokirali preko noći iako se zbog nezakonite naplate ove takse vodi sudski spor“, rekao je novinarima komercijalni direktor fabrike  Slobodan Trandafilović.

 

Lokalna poreska administracija ne spori da je sa fabrikom pred sudom, ali da je potrebno „napuniti budžet grada“.

 

Na zvaničnom sajtu grada Zaječara, navodi se da je od stupanja na snagu Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine od 2010. godine Odeljenje za lokalnu poresku administraciju svake godine utvrđivalo ovu naknadu obvezniku.

 

„Rešenja su svake godine uredno uručena Fabrici Kablova, koji na njih nije izjavio žalbu, te su rešenja postala konačna. Naknadnim uvidom u finansijske izveštaje obveznika za 2010, 2011,2012. i 2013.godinu, odeljenje je u 2014.godini utvrdilo razliku u osnovicama za obračun naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i iz tog razloga su u skladu sa zakonom doneta nova rešenja“, navodi se na zvaničnoj internet prezentaciji grada.

 

Dalje se navodi da je rukovodstvo Grada Zaječara u više navrata ukazivalo na problem oko obračuna i naplate ekološke takse u periodu dok je Boško Ničić bio na čelu grada, ali i da je sa ovim problemom upoznato i nadležno ministarstvo, Skupština Republike Srbije.

 

Sajt navodi da su protiv Boška Ničića podnete krivične prijave zbog nezakonitog umanjenja osnovica za obračun ekološke takse, čime je budžet Grada Zaječara oštećen za višemilionske iznose.

 

Fabrika Kablova je nakada bilo izuzetno uspešno preduzeće u sastavu RTB-a Bor, a sada je u vlasništvu poljske firma „Telefonika Kabl“.

 

Pored Pivare „Zaječar“, ovo je jedna od retkih fabrika koja radi u ekonomski osiromašenom Zaječaru, u kome zarade u javnom sektoru kasne više meseci.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X