Kinezi i RTB u budućnosti proizvode električne automobile?

836 0

PANČEVO Dve kineske kompanije koje su zainteresovane za preuzimanje RTB Bora doći će u Srbiju početkom jula, izjavio je danas ambasador Kine, Li Mančang.

 

Kako je rekao, jedna je iz kineske provincije Huna, čiji je partijski sekretar već bio u našoj zemlji i primio ga je predsednik Vučić i koja, kako je rečeno, ima najveću „grupu za zlato“ u Kini.

 

A druga kompanija koja dolazi u Srbiju, želi da „uzme Bor i napravi zajedničku kompaniju koja će proizvoditi električne automobile i izvoziti ih u celu Evropu„, rekao je Li koji je prisustvovao primopredaji donacije Kine Vojsci Srbije vrednosti od oko 900.000 evra.

 

Predsednik Vučić je, inače, danas rekao da je za Srbiju dugoročno RTB Bor “velika muka”, a da kineski prijatelji kupuju i proizvode najviše bakra, te da bi preuzimanje Bora s njihove strane „bukvalno bio spas“, te da je država spremna da pomogne na sve načine da dugovi RTB prema njoj budu otpisani.

 

“Samo da prijatelji iz Kine to uzmu, da brinu o tome, da nam ostane istočna Srbija živa, zato što od borskog rudnika, od RTB-a, topionice, živi ne samo Bor, već i Negotin, Majdanpek, Kladovo, deo Zaječarskog, Timočkog okruga, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, pa i deo Braničevskog okruga. Zato bismo i predsedniku Siju i NR Kini bili beskrajno zahvalni ukoliko bi nam po tom pitanju pomogli, onda bi nam strateški problemi bili desetostruko manji”, naglasio je Vučić.

 

(Tanjug)

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X