Kineski radnici u Rakiti u štrajku i ocenjuju: „Ziđin“ bruka ime naše zemlje, tužićemo ih

244 0

BOR – Pedesetak kineskih radnika angažovanih na izgradnji jalovišta za potredbe novog rudnika bakra „Čukaru Peki“, sada u sastavu kineskog „Ziđin-a“ protestovalo je danas pred sedištem te kompanije tražeći bolje uslove za rad.

Oni su naveli da skoro od aprila rade bez prestanka, da u spavaonicama nemaju grejanje, slabo se hrane i često su žedni. Kažu da im izlaz u Bor nije dozvoljen, pa se osećaju kao zatvorenici.

Ovo je sramota za Kinu. Došli smo u Evropu da brukamo našu zemlju. Stidimo se, stidimo se…, naveli su nam u prepisci neki kineski radnici, i najavili tužbu protiv Ziđin-a po povratku u zemlju.

Oni napominju da platu primaju u Kini.

Jedan od radnika „Ziđin“ iz Bora ocenio je to izigravanje zakona Srbije, jer se ne plaćaju porezi i doprinosi za kineske radnike, dok je, istovremeno, veliki broj srpskih radnika na tom projektu ostalo bez posla.

Naši radnici koji se bune protiv Ziđina stavljaju se na crnu listu i tako ne mogu da se zaposle ni u kompaniji koja sarađuje sa Ziđinom. Neki radnici na tom projektu rade preko 250 sati mesečno a plaćeni su svega oko 700 evra, rekao nam je jedan od njih.

Protest kineskih radnika danas je završen bez dogovora, a novi protest zakazan je za sutra.

Video sa protesta radnika Ziđin danas je objavljen i na društvenoj mreži Fejsbuk.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X