Kultura

KARMINA BURANA zatvorila Mokranjčeve dane

NEGOTIN, (IST Media, tekst i foto: Zdenka Tomić) Izvođenjem najpoznatijeg dela nemačkog kompozitora Karla Orfa „Carmina burana“ Hor i Simfonijski orkestar RTS, kao i negotinski dečiji horovi zaokružili 53. sezonu festivala „Mokranjčevi dani“.

Dok je publika još uvek slagala utiske sa poslednjeg celovečernjeg festivalskog koncerta za ovu godinu, neizmerno ponosna što se na velika vrata horska muzika vratila u Mokranjčev grad i što, zahvaljujući mladim dečijim ansamblima, ne bi trebalo da bude bojazni za budućnost horskog pevanja u Negotinu, selektorka 53. Mokranjčevih dana sumirala je utiske u svojoj završnoj reči:

“Umetnici koji su za vas ovih sedam dana pokazali šta znaju i mogu, koliko talenta imaju, koliko ljubavi za ono što rade, učinili su da zaista živimo sedam festivalskih praznika. Mislim da smo se nahranili za godinu koja dolazi, da imamo jednu novu snagu, jednu novu veru, i u sopstvene mogućnosti, i verujem da ćemo svi moći da nađemo nadahnuće za nova traganja za lepotom, za smislom, za onim što nam je u nasleđe ostavio Stevan Mokranjac da to dobro, plodno seme, razvijamo, nosimo, širimo svetom u slavu njegove večnosti! ” – rekla je dr Sonja Marinković.

Petu godinu zaredom festival koji se u Negotinu priređuje u čast jednog od najvećih srpskih kompozitora, zatvaraju ansambli RTS-a i maestro Bojan Suđić koji je definitivno miljenik ovdašnje publike. Kao svojevremeno Darinku Matić-Marović ili Mladena Jagušta, ovacijama i dugim aplauzom publika je ovoga puta ispratila zajednički nastup Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a i čak tri dečija hora iz Negotina: hora OMŠ pri Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ (dirigent Aleksandra Đukić), OŠ „Vuk Karadžić“ (dirigent Tanja Milosavljević) i dečijeg hora „Vivak-2015“ (dirigent Dragana Marinović-Simonović), kao i istaknute umetnike: Aleksandru Jovanović, Dragutina Matića i Aleksandra Tolimira.

Zanimljivo je da je na „Mokranjčevim danima“, iako u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za izvođenje ovakvih i sličnih dela, „Karmina burana“ prvi put predstavljena publici 1986. godine u tadašnjoj fabrici „Krajina vino“. Izveli su je hor AKUD „Branko Krsmanović“ i združeni orkestri iz Niša i Prištine a dirigovala Darinka Matić-Marović. Publika je ovaj koncert pratila uz sedenje na vinskoj ambalaži pokrivenoj kartonima, pa i danas taj koncert izdvaja kao jedan od najupečatljivih.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Predstava Klaustrofobična komedija 9. decembra u Boru

Ist Media

Večeras u Narodnoj biblioteci veče satire

Ist Media

NAJAVA: Kamerni ansambl MONK pred Boranima. Ulaz besplatan

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X