Karataš nije više izbeglički kamp

492 0

KLADOVO, (IST Media) Poslednjih 12 samačkih porodica, napustilo je danas kolektivni izbeglički centar Karataš kod Kladova. Za njih su, u okviru projekta Podrška Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata, obezbeđeni novi stanovi u okviru projekta „Za bolji život“.

 

Svečanim presecanjem vrpce  i uručenjem ključeva, na upotrebu su predate tri montažne kuće pojedinačne površine oko 130 kvadrata , od kojih svaka sadrži po četiri nezavisne stambene jedinice.

 

kuce izbeglice kladovo 2

 

Projekat su zajednički realizovali Danski savet za izbeglice, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i lokalna samouprava.

 

U jednom od stanova u naselju „Pesak“, smešten je Neven Lakić, izbeglica iz Hrvatske tokom akcije Oluja. Prilikom uručenja ključeva, nije krio zadovoljstvo što je nakon dve decenije izbegličkog života konačno dobio krov nad glavom.

 

“Meni ovaj objekat mnogo znači. Srećan sam što sam napokon, nakon toliko godina života u nemogućim uslovima, dobio krov nad glavom“, rekao je on.

 

U narednih nekoliko meseci u sklopu ovog projekta, biće izgrađen još jedan objekat za četiri socijalno ugrožene porodice iz Kladova.

 

kladovo izbeglice 3

 

Ukupna vrednost montažnog stambenog bloka premljenog nameštajem je 180.000 evra.

 

„Vrlo smo zadovoljni opštinom Kladovo i državi Srbiji za podršku pri zatvaranju kolektivnih centara i pružanja dostojanstvenih uslova života. Nama je lično i profesionalno drago  što smo mogli da okončamo ovaj veliki korak”, rekla je Marica Palota, menadžer projekta EU.

 

U Kladovo je do sada na razne načine stotinak izbegličkih porodica dobilo krov nad glavom. Izgradnjom ovih stanova, stekli su se uslovi za zatvaranje koelktivnog izbegličkog centra u Kladovu

 

Opština Kladovo koja je donirala građevinske parcele opremljene potrebnom infrastrukturom je vlasnik montažnih objekata, a korisnici montažnih stambenih jedinica će imati pravo korišćenja bez sticanja prava svojine.

 

„Uz podršku svih opštinskih struktura Kladovo je konačno izbrisano sa mape kolektivnih centara u Srbiji. Za nam je težak put, ali moramo gledati u budućnost jer je naša obaveza da damo doprinos asimilaciji naših novih sugrađana u redovne životne aktivnost. Naš kraj poznat je po ljudima dobre volje i širokog srca tako da sam uveren da će i nova misija biti uspešno sprovedena“, ocenio je predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina.

 

On je svim novim stanarima poželeo puno sreće i zahvalio se svima koji su učestvovali u izgradnju objekata i realizaciju celog projekta.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X