Društvo

Kao sećanje na 33 logora i više hiljada žrtava, Memorijalni centar žrtvama Holokausta u Boru sve izvesniji.

 

Na sastanku predstavnika IHRE (Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust), sa gradonačelnikom Bora i predstavnicima lokalne samouprave, razgovaralo se o razvoju memorijalnog centra žrtvama Holokausta u Boru.

Ambasador Žorž Santer, predstavnik Međunarodne unije za sećanje na Holokaust , istakao je da je prošlo više od 75 godina od kraja rata, a memorijalni centri, iako su uvek bili važni pored svedočanja preživelih, sada postaju još važniji.

Žorž SanterMi iz Međunarodne unije za sećanje na Holokaust, ovde smo da vidimo koliko su daleko vaši planovi stigli, kako planovi izgledaju, šta će biti koncept i onda nakon što predamo svoj izveštaj, da kažemo da li možemo da ponudimo svoju ekspertizu lokalnim vlastima i da pomognemo da brzo realizuju ovaj projekat, rekao je Žorž Santer.

Grad Bor je multinacionalna sredina u kojoj živi 21 nacija koja je davala i gubila svoje živote za razvoj rudnika, za razvoj države, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Na žalost na teritoriji Bora nekada je bilo 33 radna logora, gde su ljudi gubili živote i moramo da budemo svesni da je to deo istorije koji se mora pokazati i svetu i Evropi, kako se tako nešto ne bi više nikada ponovilo, istakao je Aleksandar Milikić.

Nemanja Starović,  državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, izrazio je zadovoljstvo povodom izgradnje memorijalnog centra.

Nemanja StarovićRadi se o izgradnji potpuno novog memorijalnog centra kojim bi se odala počast i očuvalo sećanje na više hiljade žrtava borskih rudnika koji su tokom Drugog svetskog rata predstavljali najveći kamp za prinudni rad na teritoriji ćitavog Evropskog kontinenta. U planu je rekonstrukcija Jevrejskog groblja i izgradnja parka prijateljstva koji ćemo realizovati zajedno sa prijateljima iz Mađarske, dodao je Nemanja Starović.

U toku je izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju Memorijalnog centra i sadržaja koji neguju kulturu sećanja na Holokaust u Boru.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X