EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Kanadski i finski stručnjaci pozitivno ocenili tempo radova na izgradnji topionice bakra

BOR, (Saša Trifunović, IST Media) Predstavnici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, kanadske kompanije SNC Lavalin i finskog „Ototek“, koji grade novu topionicu bakra i fabriku sumporne kiseline u Boru, izjavili su da se radovi odvijaju po planu i da će nov pogon biti u upotrebi 2014. godine.

 

Svi zadovoljni napretkom radova

 

„Zadovoljni smo kako se odvijaju radovi i ispunićemo sve predviđene rokove. Osim ekonomske isplativosti novog postrojenja, raduje nas što će iznad Bora konačno biti čist vazduh“, izjavio je predstavnik SNC Lavalin Valkan Matler.

 

On je dodao da SNC Lavalin ima puno poverenje u Vladu Srbije i menadžment RTB, i veruje da će učiniti sve što mogu da se finalizuje ovaj zahtevan proces izgradnje savremenog postrojenja za proizvodnju bakra.

 

Evropski ekspert za metalurška postrojenja, Tim Smit, ocenio je da je izbor moderne „fleš smelting“ tehologije u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor najbolje rešenje za borsku kompaniju.

 

Predstavnik Ototeka Kim Fagerlund je podvukao da je izgradnja nove topionice bakra „jedna od najvažnijih metalurških investicija koja je u poslednjih decenija rađena u evropskom regionu“.

 

„Ceo svet i EU prate kako se odvija ovaj projekat, i EU budno prati ceo projekat i njegove efekte“, naglasio je on.

 

Ovde niče ekološka topionica bakra

 

Nova fabrika sumporne kiseline

Generalni direktor „Energprojekta“ Vladimir Jovanović je rekao da je na poslovima izgradnje topionice angažovano 250 ljudi i 60 inženjera Energoprojekta, a da će još 150 biti uposleno sa povećanjem obima posla.

 

Izgradnja novog postrojenja koštaće 135 miliona evra, od kredita koji je dodelila kanadska EDC banka, a garanciju za ova sredstva dala je Vlada Srbije.

 

U RTB očekuju da dobiju i dodatni kredit od 55 miliona evra za izgradnju Flotacije šljake i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, bez kojih ceo proces nove topionice neće moći da ispuni stroge ekološke zahteve.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X