DruštvoNaslovi.netНекатегоризовано

Kako uštedeti novac – NBS savetovala mlade ekonomiste

BOR (Milica Živković, IST Media) Da deci nije tako teško objasniti kako i zašto treba štediti i šta novac ustvari predstavlja i znači, pokazale su mladim Boranima gošće iz Narodne banke Srbije, Vesna Kovač i Isidora Orlović.

 

One su, zahvaljujući interesantnim zadacima sprovedenim kroz niz radionica, održale kratku finansijsku edukaciju učenicima osnovnih i srednjih škola iz Bora i okoline, koji su bili deo radne grupe održanoj u Narodnoj biblioteci Bor.

 

 

Finansijska edukaciju mladih ekonomista - foto: M. Živković

 

Prema rečima šefa odseka za izložbe i edukaciju u Narodnoj banci Srbiji Vesne Kovač, ovakve edukacije su jako dobre za rano razvijanje svesti dece o štednji.

 

„Oni su još uvek mladi, ali nikad nije previše rano da razmišljaju i sami vode računa, na primer, o džeparcu koji dobiju. Interesantno je to da smo upravo kroz radionice shvatili da oni već imaju izgrađen neki stav o tome i da znaju hoće li ili neće da potroše svoj novac i zašto“, rekla nam je Vesna Kovač.

 

Ono što je deci privuklo najviše pažnje bila je igra putem koje su nesvesno saznali jako korisne stvari o raspolaganju novcem.

 

Ema Gardić i Tamara Rajković (12) učenice osnovne škole Branko Radičević su nam se pohvalile da uz pomoć plave lampice umeju da prepoznaju da li je novčanica prava ili falsifikat.

 

Trik pri prepoznavanju pravih novčanica

 

 

„Sama mogu da utvrdim da li mi neko daje lažnu ili pravu novčanicu, idem sad kući da naučim i mog brata“ rekla nam je Ema.

 

Ivan Đorđević (11) kaže da mu se najviše dopala priča o starom novcu, jer on voli istoriju, dok Dragan Petković (12) ima jako interesantnu ideju: „Ja već štedim i kad skupim dovoljno para planiram da sebi kupim motor“.

 

 

Trik: kako prepoznati lažnjak

 

 

Na kraju su svi učesnici bili nagrađeni diplomama Narodne banke Srbije i čokoladicama sa slikama novčanica srpskog dinara.

 

Dodela diplome mladim ekonomistima

 

 

Trebalo se ipak i zasladiti malo

 

 

 

Jedna od igrica u kojoj su uživali

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X