EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Kako su nas trgovci "drali" maržama na hranu

Marija Škrbić (Blic) – Marže na brašno u trgovinama su iznosile i do 55 odsto, na šećer do 37,6, na ulje do 33,5, a na kratkotrajno mleko do 20,8 odsto, pokazuje snimak cena koji je pre i posle usvajanja uredbe o ograničenju marži na maksimalnih 10 odsto na osnovne životne namirnice sprovela Tržišna inspekcija.

 

Iako su pre usvajanja ove uredbe trgovci listom tvrdili kako najmanje zarade imaju upravo na osnovnim životnim namirnicama, snimak cena koji je Tržišna inspekcija napravila 30. decembra prošle i 10. februara ove godine pokazuje suprotno.

 

Primera radi, maksimalna cena brašna tipa 500 jednog od proizvođača pretposlednjeg dana prošle godine u radnjama je iznosila 75 dinara po kilogramu, a danas to isto brašno košta 51,67 dinara, što je za oko 45 odsto jeftinije.

 

 

Po tome nije teško zaključiti da su pojedini trgovci ovaj proizvod pre uredbe maržirali sa neverovatnih 55 odsto. Slično je i sa šećerom, uljem, mlekom, ali i mesom. Trgovačke zarade na mesu išle su i do 20 odsto.

 

“Trgovci su pre stupanja uredbe na snagu meso zvanično maržirali u rasponu od sedam do 13 odsto. Međutim, zahvaljujući naknadnim knjižnim zaduženjima koje su dostavljali proizvođačima, nabavnu cenu su dodatno smanjivali za pet do sedam odsto, što se nije odražavalo na maloprodajne cene mesa. Tako da se može reći da su trgovačke marže na meso pre usvajanja ove uredbe iznosile od 12 do 20 odsto” – kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije.

 

 

Goran Papović, predsednik Nacionalnog udruženja potrošača Srbije, kaže da ovaj izveštaj Tržišne inspekcije potvrđuje ono na šta je ovo udruženje već upozoravalo

 

– Za nas to nije nikakvo iznenađenje, verujem da su marže na ove proizvode bile još veće zahvaljujući prikrivenim maržama. Zato tražimo da se trajanje uredbe produži – kaže Papović.

 

Uredbom o ograničenju marži na maksimalnih 10 odsto, koja će biti na snazi do 1. jula, obuhvaćeni su meso, mleko, brašno, šećer, ulje, jogurt i slatkovodna riba. Njome je ukinuta i praksa bezuslovnog povrata robe proizvođačima i ograničen rok plaćanja na 60 dana.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X