DruštvoNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Kad se knjiga tumači kao džak krompira

BOR, (Saša Trifunović, IST Media) – Zbog Zakona o javnoj nabavci koji se nakaradno tumaci i suludo primenjuje i pri nabaci knjiga u bibliotekarskoj delatnosti, Narodna biblioteka Bor u 2012. godini nije kupila nijedan novi naslov iako je za te namene u godini na izmaku bilo izdvojeno 1,6 miliona dinara.

 

Oko 2.500 članova ove ustanove bilo je uskraćeno za nova književna dela, jer nekoliko prethodnih ministara finansija nisu imali sluha da je ovaj zakon neprimenjiv pri kupovini knjiga od izdavača koji imaju ekskluzivno pravo na plasman književnih dela.

 

Tako su borski ljubitelji književnosti ostali bez mogućnosti da pročitaju knjigu koja je ove godine dobila NIN-ovu nagradu – roman “Bernardijeva soba” Slobodana Tišme, čiji je izdavač Kulturni centar Novog Sada.

 

Do sada je, kažu u borskoj biblioteci, postojala praksa da se kupe sve knjige koje su bile u užem izboru za ovu nagradu.

 

Borska biblioteka, međutim, nije jedina koju muči ovaj problem. Zato se mnoge biblioteke u Srbiji dovijaju da knjigama opskrbe ljubitelje književnosti svesvno kršeći zakon.

 

Ima lokalnih samouprava koje se ne drže slepo ovog zakona i svesno ga krše na osnovu prećutne saglasnosti onih koji su taj zakon doneli, ali to nije slučaj i u Boru gde se zakon smatra svetinjom. Ma kako on sulud bio.

 

„Problem je u tome što se ovaj zakon različito tumači jer se izdvajaju neke lokalne samouprave gde se sporni deo zakona uopšte ne primenjuje, ili se koristi drugi član zakona koji ne sprećava normalnu kupovinu. Nama to u Odeljenju za finansije ne dozvoljavaju“, rečeno nam je u NB Bor.

 

KNJIGA KAO KROMPIR
“Odgovorni u opštini nemaju sluha za to da jedan izdavač ima izdavačka prava za određeni naslov i da ne mozemo na takav način da raspisujemo javnu nabavku kao da kupujemo krompir na kilo ili kancelarijski materijal”, jednoglasni su u borskoj biblioteci.

 

Rečeno nam je i to da ne možemo da primenjujemo član 24 Zakona, jer knjiga nije umetničko delo. Šta god smo uradili i kako god da smo pripremili dokumentaciju, nikada ništa njima nije valjalo, ali nikako da nam konkretno kažu kako i šta da uradimo i da kupimo ono sto je nama potrebno i što članovi biblioteke traže. Kad smo rekli da druge biblioteke imaju model po kojem kupuju knjige, rekli su nam da njih to uopšte ne interesuje, na osnovu čega smo stekli utisak da nema volje da nam se pomogne kao ustanovi koja nema pravnika“, “ rečeno nam je u biblioteci.

 

Dragana Milunović iz Narodne bilioteke u Beogradu kaže da je ova ustanova pisala Ministarstvu finansija nekoliko puta kako bi se skrenula pažnja na neodrživost zakona kada je u pitanju književnost, ali nijedan ministar nije imao razumevanja za taj problem.

 

„Očigledno da ne postoji volja da se razume da je publikacija kulturno dobro i nosilac informacija koja je samo kod određenog izdavača objavljena. U tom smislu, nije ni moguće obaviti javne nabavke i raspisati tender za knjigu koju je izdao samo jedan izdavač“, zaključuje Milunovićeva.

 

Ovo nije jedini problem, jer često postoji zavrzlame kod nabavke naslova na sajmu knjiga. Sajmu, naime, ne prethode izdavački katalozi i ne zna se unapred koje će knjige izdavač ponuditi.

 

„Bibiloteke zapravo ne mogu unapred da naprave javnu nabavku i onda da odu na sajam knjiga gde se često izlažu ekskluzivna dela i naslovi po sniženim cenama“, kaže naša sagovornica.

 

Kako smo saznali, jedno veme je čak postojao problem pri izradi kulturnog programa, jer su kulturne ustanove bile prinuđene da sprovedu javnu nabavku pri dovođenju određenog pisca, pozorišne trupe ili određenih grupa.

 

„Nemoguće je sprovesti javnu nabavku nad nečim što nema samo materijalnu već i duhovnu vrednost i što je jedinstveni proizvod u toj oblasti“, dodala je Dragana Milunović.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

KONAČNO: Bolnica u Majdanpeku dobila uređaj za sterilisanje hirurških instrumenata i opreme

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X