DruštvoNaslovi.netНекатегоризовано

Jubilej šest i po decenija lista "Kolektiv" i informisanja u Boru

NAJDUŽA PRIČA O SRPSKOM BAKRU

Piše Ljubiša Aleksić – Sto devet godina se u Boru kopa i topi ruda bakra, srebra i zlata. Podaci kažu da je za to vreme (zaključno sa 2011. godinom) uklonjeno 1.820 miliona tona raskrivke da bi se došlo do 750 miliona tona rude iz koje je izvađeno 3,353 miliona tona bakra, 155,5 tona zlata i 971 tona srebra. Ovim nije iskorišćena ni polovina rudnih potencijala Bora i Majdanpeka, pošto overene rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude u kojoj je preko pet miliona tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra. Ako se godišnje iskoristi po 26 miliona tona, to je za još 50 godina rudarenja, a nova etapa geoloških istraživanja već ozbiljno pomera te granice dalje u budućnost.

 

Prvi broj lista Kolektiv

 

Šezdeset pet godina tog mukotrpnog posla opisano je u 2.227 brojeva lista koji od 1. novembra 1947. godine izlazi pod imenom „Kolektiv“. Kao i RTB Bor o kome piše, stvarale su ga generacije novinara (preko 50), fotoreportera (tri), tehničkih urednika (pet) i urednika (14). Broj odštampanih primeraka se meri milionima (preko 20), informacije i fotografije stotinama hiljada. Počeo je da izlazi na četiri, a dostizao i preko trideset strana, nedeljno, polumesečno, mesečno (u  danima kad je spao na samo dvoje novinara i – tromesečno). Informacije koje petočlana redakcija sada štampa mesečno, zahvaljujući sajtu, dnevno su dostupne. Tiražom od 2.500 primeraka „Kolektiv“ je usmeren na svakog drugog zaposlenog u Basenu. Pritom nastoji da, pre svega, predstavi dimenziju njihovog učešća u kreiranju sadašnjosti i budućnosti kompanije, boljeg standarda, boljeg upoznavanja, a i boljeg razumevanja sa poslovodstvom.

 

Redakcija lista "Kolektiv" danas (photo: Zoran Mojsin)

 

Pričajući tu najdužu priču o borskom, odnosno srpskom bakru, srebru i zlatu, list je svojim napisima pratio spiralu uspešnosti Basena, koja se nakon političkih, ekonomskih i svih drugih previranja dvehiljadite strmoglavila na najniže grane. Poslednje četiri godine „Kolektiv“, na sreću, beleži vaskrsnuće i preobražaj posrnulog diva u modernu kompaniju kojoj ne fali ime, već rezultati. Oni su posle pola decenije beznađa, ponovo tu. Zahvaljujući podršci države obnovljeni rudnici krče put ka bakru kroz milione tona (dugo zaobilažene) jalovine, a nova topionica i fabrika sumporne kiseline rastu nagoveštavajući novu eru industrije bakra koja će ovom kraju naredne godine vratiti nebo bez sumpornog dima.

 

Uređivački orijentisan na proizvodne planove i sve što prati njihovo ostvarivanje, na rudare i metalurge koji se bore da to postignu, na stručnjake pred izazovima novih tehnologija, na mlade koji treba da „nose“ kompaniju u novom stoleću, „Kolektiv“ nastoji da prati i tu već nezaobilaznu nit održive proizvodnje metala koja će im donositi hleb, ali neće otimati čist vazduh, vodu i zdravlje. Prati i sve brojnije akcije društveno odgovorne kompanije koja je, sem pristojnih zarada za oko pet  hiljada zaposlenih, donela, i doneće, Boru i Majdanpeku još mnogo toga  što život u njima ponovo čini dostojnim čoveka u novom veku.

Ljubiša Aleksić

 

Antrfile 1:              

   Glavni urednici

* Mileva Milentijević

* Nikola Račić

* Miodrag S. Milosavljević

* Miroslav Marićević

* Miodrag Valjević

* Dragoš Žunić

* Momčilo Stanković

* Radoslav Terzić

* Miroslav Mihajlović

* Slaviša Petrović

* Jasmina Stanojević

* Ljiljana Golubović

* Miloljub Milošević

* Ljubiša Aleksić

Antrfile 2:

Nagrade i priznanja

* Nagrada “Inženjer Šistek”

* Povelja Veća Saveza sindikata Srbije

* Povelja oslobođenja grada

* Orden Republike sa bronzanim vencem

* Oktobarska nagrada Bora

* Velika povelja UNS i KNUPS

* Zlatna plaketa Majdanpeka

* Povelja Udruženja novinara Srbije

* Plaketa Veća Saveza sindikata Srbije 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X