Još jedno iznenađenje na Borskom jezeru – splav kod brane

1131 0

BORSKO JEZERO, (IST Media) Posle početka izgradnje pešačke-trim staze na Borskom jezeru, usledilo je još jedno iznenađenje. Ispod „crnovrške pruge“, nedaleko od prelaza preko brane Borskog jezera, na vodi je postavljen splav do koga vode strme improvizovane stepenice. I pored više pokušaja da saznamo ko je porinuo splav i čemu će služiti, to nam nije pošlo za rukom.

 

Neki izvori tvrde da je splav postavio RTB Bor, ali Boban Todorović, direktor borske topionice za čije je potrebe napravljena ova akumulacija šezdestih godina, kaže da nemaju veze sa tim.

 

Neki nagađaju da će kod splava biti izgrađena nudistička plaža a drugi da je reč o ideji proširenja turističke ponude za one koji bi tek da budu van gužvi poznatih jezerskih plaža. Iako nismo uspeli da saznamo za koje namene je splav postavljen, razmatrali smo njegove prednosti i mane.

 

brana splav

 

Ronilac ekstrim kluba Rock & Ice, Zvonko Trifunović, kaže da je mesto na kome je postavljen splav idealno iz više razloga.

 

„Iako voda Borskog jezera spada u red čistijih jezera, budući da se puni planinskim rekama, na tom mestu je u dubini toliko čista da se može i popiti bez problema. Prošle godine su ronioci iz Pančeva prilikom ronjenja često vadili regulator disanja iz usta ne samo da bi navlažili grlo, što se inače radi prilikom ronjenja, već i kako bi se napili vode. Jer kažu, o tom kvalitetu u njihovom gradu mogu samo da sanjaju“, ističe Trifunović.

 

On dodaje da je voda na tom mestu zbog veće vidljivosti dobra za ronjenje, ali i za sve one koji vole kupanje na usamljenim mestima.

 

Mana je što tu nema mesta za neplivače, jer se samo nekoliko metara od obale dubina naglo povećava.

 

Ovo mesto će najviše prijati kao osveženje borskim rekreativcima, ljubiteljima biciklizma, kojima je put do Borskog jezera preko „crnovrške pruge“ omiljena destinacija.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. strme nisu,improvizovane nisu,kao masinac u penziji zakljucio buh da ih je radila profesionalna grupa majstora,mislim da su jedino bili u skripcu sa vremenom,pozz

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X