EkonomijaKorona

Ješić: Ako se ne pojednostavi procedura za kretanje zemljoradnika, poljoprivreda će biti ugrožena

Nekadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić pozvao je nadležne da hitno obezbede poljoprivrednicima i pčelarima nesmetan rad i da maksimalno pojednostave procedure za njihovo kretanje tokom pandemije korona virusa, navodeći da će u suprotnom poljoprivreda biti ugrožena.

Ješić je agenciji Beta rekao da država treba to da reši na način da poljoprivrednici sa sobom nose kopiju Rešenja o registraciji poljoprivrednog gazdinstva, da u traktoru ili u ličnom vozilu bude uvek samo po jedan poljoprivrednik, a da se samo specifični slučajevi rešavaju kroz zahteve.

Procedura dobijanja dozvola trenutno je veoma komplikovana, da se zahtevi sporo rešavaju a samo u Vojvodini ima 50.000 takvih zahteva, upozorio je Ješić koji je i bivši šef vojvodjanskog kriznog štaba za vanredne situacije.

Objasnio je da poljoprivrednici svake godine obnavljaju svoj upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da jednostavno treba da nose fotokopiju poslednje potvrde o upisu u taj registar kao dokaz za slobodno kretanje u svrhe poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednicima mora da se omogući kretanje od 0 do 24 časa, jer je sada setva kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje u punom jeku, a i pšenica mora da se prihranjuje, pa paori neretko na njive izlaze i noću, u zavisnosti od toga kada su najpovoljniji atmosferski uslovi za poljoprivredne kulture, kazao je Ješić.

Ocenio je da ne postoji nijedan razlog da se tim ljudima ne omogućo da se normalno kreću.

Ako dozvoliš radniku u kompaniji Jura da dolazi na posao bez zaštite, kako to da poljoprivrednicima ne daš, upitao je Ješić i ocenio da u sadašnjoj situaciji nije problem politika, već “nerazumevanje posla”.

Dodao je da bi dozvola za kretanje poljoprivrednika morala da važi bez starosne granice od 65 godina, jer su mnogi stariji ljudi nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Ješić je objasnio da u Rešenju o registraciji poljoprivrednog gazdinstva jasno piše adresa i broj parcele koju poljoprivrednik obradjuje, pošto se dešava da ratari imaju adresu stanovanja u jednoj opštini a parcelu obradjuju u drugoj.

Upozorio je da je trenutno ogroman problem i sa slobodnim kretanjem pčelara i podsetio da su pčele veoma važne u poljoprivredi pošto oprašuju ratarske kulture.

Bez pčela ćemo imati kolaps poljoprivrede, rekao je Ješić i dodao da se zbog toga i pčelarima mora obezbediti nesmetano kretanje, uz poštovanje zdravstvenih propisa tako što će u vozilu biti samo po jedan pčelar. I u slučaju pčelara ne treba da važi starosna granica jer je i medju njima mnogo onih koji su stariji od 65 godina, naveo je Ješić.

Dodao je da Rešenje ne sme imati vremensko ograničenje jer se setva radi i noću.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ministarstvo finansija: Kineske firme najveći izvoznici Srbije sa 2,5 milijardi evra

Ist Media

Ziđin: U “Novom Cerovu” obustavljena proizvodnja zbog blokade puta. Većina radnika biće upućena na godišnji odmor

Ist Media

Nakon novog kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenih u Srbija Ziđin Koper veća za oko 16 odsto

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X