Jedinstveno u Srbiji – obiđite Bor iz vazuha

Objavljeno at 15:28
691 2

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Zahvaljujući znanju i kreativnosti nekoliko Borana, Bor je dobio nešto što nema nijedan grad u Srbiji, a retkost je i u svetu – virtuelnu 3D prezentaciju grada i okoline.

 

Projekat „Bor iz vazduha“,  čija je vrednost više od 3.500 evra, sproveden je u delo saradnjom Dalibora Doberšeka, vlasnika „Turistike“ i fotografske radnje „Foto Svarče“, pre svega, Dragana Novakovića i Zorana Vidovića.

 

Sami smo finansirali čitav projekat, radili smo volonterski, bez honorara. Nas nije koštao toliko, mi smo imali opremu i znanje, ali cena jedne panoramske tačke je 75 evra. U početku smo hteli da snimimo 20 tačaka, međutim, povećali smo broj. Imali smo sreće jer je okolina atraktivna, pa smo mogli da biramo gde ćemo snimati“, kaže za IST Media Dalibor Doberšek.

 

bor iz vazduha 2

 

Osnovna ideja je da „Bor iz vazduha“ promoviše turističke atrakcije našeg kraja, ali i pojedinačne lokalitete i objekte. Posetiocima bi bilo omogućeno da posete unutrašnjost hotela i restorana kroz ovu virtuelnu turu.

 

„Ljudi iz drugih gradova često misle da je Bor mnogo manji grad nego što zaista jeste i da ima manje turističkih potencijala. Mi smo odabrali da na ovaj način pokažemo ostatku Srbije, ali i sveta, šta sve Bor ima“, kaže za IST Media Dragan Novaković.

 

On dodaje da se nisu nadali da će biti ovoliko pozitivnih rekacija.

 

„Mi zapravo tek sada uviđamo značaj koji ovaj projekat ima“, kaže Novaković.

 

bor iz vazduha

 

Snimanje lokacija trajalo je nešto manje od dva meseca i bilo propraćeno brojnim nepredviđenim situacijama.

 

„Snimali smo na Crnom vrhu, vreme je bilo idealno. Međutim, u jednom trenutku je počeo da duva jak vetar, koji je oduvao drona skoro 30 metara i mislili smo da ćemo ostati bez letelice. Međutim, sve se dobro završilo. U više navrata smo izgoreli na suncu, pa nam je nekad trebalo i po nedelju dana da se oporavimo“, priseća se Doberšek.

 

Kreatori projekta najavljuju još jednu zanimljivu atrakciju – virtuelnu turu kroz grad uz pomoć virutuelne kacige, odnosno virtuelnih naočara.

 

„Narednih dana, možda već sledeće nedelje omogućićemo svim zainteresovanim ljudima besplatnu viruelnu turu sa VR kacigom, koja stvara osećaj neposrednog prisustva na lokacijama sa virtuelne ture. Taj osećaj je zaista drugačiji i neverovatan“, kaže Doberšek.

 

bor iz vazduha 3

 

Ovaj jedinstveni obilazak obuhvata 24 lokacija u čitavom gradu, ali i Borsko jezero, Brestovačku banju, Crni vrh, Zlotske pećine, Stol i Savaču.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 2 comments

  1. Pingback: Bravo za entuzijaste: Prvi grad sa 3D virtuelnom mapom u Srbiji! » NovaEnergija.net

Leave a comment

Your email address will not be published.

X