U Srbiji se godišnje pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi. Takođe, više od polovine stanovnika Srbije ima problem s prekomernom telesnom težinom, a svaka peta osoba je gojazna, saopšteno je povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra.
Taj dan se obeležava i kao Dan hleba, namirnice koja potiče iz vremena prvobitne zajednice i koju danas jedu svi ljudi bez obzira na rasu, religiju i kulturu. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je agenciji Beta da se u Srbiji dnevno proizvede oko 3,5 miliona vekni hleba, a potroši oko 3,3 miliona.
On je naglasio da je u proizvodnji i potrošnji najzastupljeniji beli hleb „sava“ od brašna tipa 500, čija je maksimalna cena regulisana vladinom uredbom o cenama na maksimalno 46 dinara.
„Hleb ‘sava’ od 500 grama, koji je odličnog kvaliteta, čini 80 do 85% ukupne proizvodnje. On može da se nađe u prodaji i po nižim cenama od 46 dinara“, dodao je Pralica.
Background Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike.
U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.
U Sremu, u selu Pećinci, nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.
Kroz izložbenu postavku, ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici, ali i o ljudima, običajima i načinu života u prošlosti. U okviru muzejskog kompleksa u Pećincima, nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena hlebu.
Prema njegovim rečima, ostale vrste hleba koje se proizvode u Srbiji su na slobodnom režimu formiranja cena, a njih uglavnom koriste ljudi koji vole specijalne vrste, vode računa o sastavu i kvalitetu ili zdravstveno moraju da ih koriste.
Pralica je naglasio da će snabdevanje hlebom u Srbiji biti redovno, a ni cena najzastupljenije vrste hleba neće rasti, odnosno biće maksimalno 46 dinara po vekni.
On je dodao i da Unija pekara Srbije ne obeležava 16. oktobar – Svetski dan hleba, već da ima svoje dane, kao što su Pekarski dani i Pekarska slava.
Prema podacima Privredne komore Srbije, u okviru prehrambene industrije najve’i rast proizvodnje zabeležen je prošle godine u odnosu na 2012. u proizvodnji pekarskih proizvoda i testenina od 2,4%.
Više od polovine stanovnika Srbije ima problem s prekomernom telesnom težinom, a svaka peta osoba je gojazna, saopštio je beogradski zavod za javno zdravlje povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra.
„Navike u ishrani našeg stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou, iako je raznovrsna i pravilna ishrana postala trend u svetu, pa i kod nas“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su izgledi za uspeh edukativnih programa o pravilnoj ishrani veći, ako se s njima započne u najranijem detinjstvu, zbog čega je Zavod pre 15 godina počeo edukaciju zaposelnih u vrtićima.
„Deca lakše usvajaju zdrave navike u ishrani, naročito ako im se predstave na zanimljiv i kreativan način, što već godinama rade vaspitači i sestre na preventivi, u saradnji sa nutricionistima, u beogradskim predškolskim ustanovama, kroz program Zdrav vrtić“, navodi se u saopštenju. Izvor: Beta Foto: Shutterstock.com