EU IntegracijeTema danaНекатегоризовано

Jedemo hleba tri puta više od proseka u Evropi

U Srbiji se godišnje pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi. Takođe, više od polovine stanovnika Srbije ima problem s prekomernom telesnom težinom, a svaka peta osoba je gojazna, saopšteno je povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra.

 

Taj dan se obeležava i kao Dan hleba, namirnice koja potiče iz vremena prvobitne zajednice i koju danas jedu svi ljudi bez obzira na rasu, religiju i kulturu. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je agenciji Beta da se u Srbiji dnevno proizvede oko 3,5 miliona vekni hleba, a potroši oko 3,3 miliona.

 

On je naglasio da je u proizvodnji i potrošnji najzastupljeniji beli hleb „sava“ od brašna tipa 500, čija je maksimalna cena regulisana vladinom uredbom o cenama na maksimalno 46 dinara.

 

hleb

 

„Hleb ‘sava’ od 500 grama, koji je odličnog kvaliteta, čini 80 do 85% ukupne proizvodnje. On može da se nađe u prodaji i po nižim cenama od 46 dinara“, dodao je Pralica.

 

Background Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike.

 

U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.

 

U Sremu, u selu Pećinci, nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.

 

Kroz izložbenu postavku, ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici, ali i o ljudima, običajima i načinu života u prošlosti. U okviru muzejskog kompleksa u Pećincima, nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena hlebu.

 

Prema njegovim rečima, ostale vrste hleba koje se proizvode u Srbiji su na slobodnom režimu formiranja cena, a njih uglavnom koriste ljudi koji vole specijalne vrste, vode računa o sastavu i kvalitetu ili zdravstveno moraju da ih koriste.

 

Pralica je naglasio da će snabdevanje hlebom u Srbiji biti redovno, a ni cena najzastupljenije vrste hleba neće rasti, odnosno biće maksimalno 46 dinara po vekni.

 

On je dodao i da Unija pekara Srbije ne obeležava 16. oktobar – Svetski dan hleba, već da ima svoje dane, kao što su Pekarski dani i Pekarska slava.

 

Prema podacima Privredne komore Srbije, u okviru prehrambene industrije najve’i rast proizvodnje zabeležen je prošle godine u odnosu na 2012. u proizvodnji pekarskih proizvoda i testenina od 2,4%.

 

Više od polovine stanovnika Srbije ima problem s prekomernom telesnom težinom, a svaka peta osoba je gojazna, saopštio je beogradski zavod za javno zdravlje povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra.

 

„Navike u ishrani našeg stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou, iako je raznovrsna i pravilna ishrana postala trend u svetu, pa i kod nas“, navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da su izgledi za uspeh edukativnih programa o pravilnoj ishrani veći, ako se s njima započne u najranijem detinjstvu, zbog čega je Zavod pre 15 godina počeo edukaciju zaposelnih u vrtićima.

 

„Deca lakše usvajaju zdrave navike u ishrani, naročito ako im se predstave na zanimljiv i kreativan način, što već godinama rade vaspitači i sestre na preventivi, u saradnji sa nutricionistima, u beogradskim predškolskim ustanovama, kroz program Zdrav vrtić“, navodi se u saopštenju. Izvor: Beta Foto: Shutterstock.com

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Evropska Komisija usvojila Paket proširenja za 2024.

Ist Media

Završena izgradnja Centra za posetioce Feliks Romulijana

Ist Media

Kvalitet vazduha: Savet daje konačno zeleno svetlo za jačanje standarda u EU

Ist Media
X