Javne rasprave bez rasprave

708 0
BOR, (IST Media) Javna rasprava o nacrtu odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, koja je bila zakazana za danas u 12 sati u gradskoj upravi Bora, nije ni održana, jer na nju nije došao nijedan zainteresovani građanin, potvrđeno je IST Mediji.

Poziv za javnu raspravu je postavljen na sajtu grada Bora (što predviđa zakon), a do te informacije građani su mogli da dođu ulaskom na sajt bor.rs, pa zatim u levom meniju klikom na link Konkursi i tenderi, a po otvaranju padajućeg menija, na rubriku Obaeštenja. (Probali smo da saznamo šta predvđa zakon o javnim raspravama, ali, iako je zakon kao dokumnent linkovan, ta stranica ne postoji na sajtu Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

O najavi današnje neuspele javne rasprave nije izvestio nijedan borski medij, iako je o tome bilo reči na sednici Gradskog Veća. Razlog tome je zato što je ova tema prošla u senci drugih. Ipak, postavlja se pitanje, da li je bilo suvišno pozvati građane na jedan ovako važan skup putem medija? Jer, kakav odziv se može očekivati o budućim temama, recimo, kada se bude raspravljalo o budžetu, javnim preduzećima ili cenama komunalnih usluga?

Službenica Odeljenja poreske administracije gradske uprave nam je potvrdila da danas niko od građana nije došao na javnu raspravu, niti je poslat bilo kakav predlog ili mišljenje. Borani ipak mogu učestvovati u javnoj raspravi o ovoj temi do 15. maja slanjem predloga elektronskom poštom na [email protected].

S obzirom da su na nedavnoj debati u gradskoj upravi o nacrtu antikorupcijskog plana, kao jako važne u donošenju odluka i javnosti rada lokalne samouprave istaknute uprvo javne rasprave, očekuje se da informacije od takvog značaja budu postavljene na naslovnoj strani gradskog sajta, ali i da o tome budu obavešteni svi gradski mediji.

Samo tako će javne rasprave imati smisla i neće biti pro forme kako bi se zadovoljio zakon.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X