Janošević: Država da objasni zašto forsira Rumune u odnosu na Vlahe

290 0
Janošević

BOR, (IST Media) Predstavnici udruženja Vlaha “Primovara” iz Zlota i Pokret vlaškog ujedinjenja, čije je sedište u Petrovcu na Mlavi, upozorili su danas na neravnopravan tretman većinske vlaške populacije u istočnoj Srbiji, u odnosu na manjinu koja se na poslednjem popisu na ovom području izjasnila kao pripadnici rumunske nacionalne manjine.

 

“Mi ne pravimo problem zbog toga što Ministrastvo prosvete sprovodi anketu o uvođenju rumunksog jezika u škole u istočnoj Srbiji, ali neke stvari im ne idu u prilog i dužni su da ih objasne. Na poslednjem popisu su se čak 32.095 građana istočne Srbije izjasnili kao Vlah, dok su se svega 2.073 izjasnili kao Rumun. Ipak, Vlasi su upotpunosti potpisnuti u drugi plan”, konstatovao je predsednik Skupštine  “Primovare” Milivoje Janšević, zbrajajući rezultate popisa.

 

U Boru, Vlasi – Rumuni 6701:293
U celoj Srbiji populaciona slika izgleda ovako: popisano je 35.330 Vlaha i 29.332 Rumuna. U Borskom okrugu, popis je pokazao da ima 13.133 Vlaha i 792 Rumuna, dok je ukupan broj stanovnika 124.992. U Opštini Bor, Vlaha je 6.701, a Rumuna 293.

 

On se zapitao da li Srbija “popušta” pred EU, izjednačavajući Vlahe i Rumune, i da li rumunska manjina može da ima sva prava, a vlaška većina – nikakva.

 

“Razlika je i u tome što Vlasi za svoju državu hoće Srbiju, a Rumuni – Rumuniju. Rumunija ne treba da štiti Vlaha od Srbije, niti da se meša u naše probleme, to ćemo sami rešavati sa matičnom državom Srbijom”, smatra Janošević.

 

On se zapitao i zbog čega je u Zaječaru otvoren konzuilat Rumunije i treba li Srbija ponovo da se „saginje“ zbog EU, i na dnevni red postavlja navodno ’vlaško pitanje’ iako je popis stanovništa sve pokazao.

 

Roditelji učenika svih osnovnih i srednjih škola u Boru, a po nalogu Minstarstva prosvete dobili su obaveštenje o mogućnosti da se pripadnici manjina obrazuju na maternjem jeziku sa elementima nacionalne kulture, počevši od školske 2013/14.

 

Na anketnom listiću, roditeljima se postavlja pitanje „da li ste zainteresovani za uvođenje predmeta rumunski jezik, sa elementima nacionalne kulture kao fakultativni predmet u periodu maj-jun 2013.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X