JALOVIŠTA uskoro BAGREMOVA ŠUMA

1227 0

BOR, (IST Media, foto:  Lj. Aleksić/RTB Bor) Radnici RTB-a već nekoliko dana pošumljavaju visoke planire pored starog borskog kopa. Do sada je zasađeno preko 5.000 bagremovih sadnica, a ukoliko vremenske prilike dozvole, do kraja jeseni biće posađeno 50.000.

Rukovodilac Sektora za ekologiju u Rudnicima bakra Bor Dragan Đorđević, kaže da ova akcija predstavlja deo velikog i složenog projekta pod nazivom „Rešavanje istorijskog nasleđa narušene životne sredine rudarskim aktivnostima RTB-a u Boru i Majdanpeku“ i RTB je samo jedan od učesnika koji je počeo da ispunjava svoj deo obaveza.

Naš cilj je da uspostavimo održivi razvoj i zaštitu životne sredine – Dragan Đorđević

„Stogodišnje rudarenje je ostavilo traga ne samo u estetskom, nego i u ekološkom pogledu. Stvaranje rudarskog otpada je uslovilo poremećaje prirodnih parametara vazduha, vode i zemljišta. Mikroklima predela je promenjena, a sa njom i  prirodno okruženje. Naš zadatak je da uspostavimo održivi razvoj i zaštitu životne sredine, a to znači da tokom eksploatacije prirodnih resursa zadovoljimo potrebe ovog naraštaja i ostavimo isto takvu mogućnost budućim generacijama“, kaže Đorđević.

Kako je reč o projektu sa velikim troškovima koje Basen ne može sam da podnese, planirano je i uključenje države, lokalne samouprave, pa i novog strateškog partnera.

Površine koje bi ponovo trebalo privesti kulturi, a reč je o kopovskim i flotacijskim jalovištima, prostiru se na preko 700 hektara.

Generacije srednjoškolaca osamdesetih godina prošlog veka učestvovali su u akcijama pošumljavanja površinskog kopa RTB-a Bor, a te aktivnosti su se organizovale u saradnji sa srednjim školama  u okviru tzv “Društveno korisnog rada”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X