JALOVIŠTA uskoro BAGREMOVA ŠUMA

1264 0

BOR, (IST Media, foto:  Lj. Aleksić/RTB Bor) Radnici RTB-a već nekoliko dana pošumljavaju visoke planire pored starog borskog kopa. Do sada je zasađeno preko 5.000 bagremovih sadnica, a ukoliko vremenske prilike dozvole, do kraja jeseni biće posađeno 50.000.

Rukovodilac Sektora za ekologiju u Rudnicima bakra Bor Dragan Đorđević, kaže da ova akcija predstavlja deo velikog i složenog projekta pod nazivom „Rešavanje istorijskog nasleđa narušene životne sredine rudarskim aktivnostima RTB-a u Boru i Majdanpeku“ i RTB je samo jedan od učesnika koji je počeo da ispunjava svoj deo obaveza.

Naš cilj je da uspostavimo održivi razvoj i zaštitu životne sredine – Dragan Đorđević

„Stogodišnje rudarenje je ostavilo traga ne samo u estetskom, nego i u ekološkom pogledu. Stvaranje rudarskog otpada je uslovilo poremećaje prirodnih parametara vazduha, vode i zemljišta. Mikroklima predela je promenjena, a sa njom i  prirodno okruženje. Naš zadatak je da uspostavimo održivi razvoj i zaštitu životne sredine, a to znači da tokom eksploatacije prirodnih resursa zadovoljimo potrebe ovog naraštaja i ostavimo isto takvu mogućnost budućim generacijama“, kaže Đorđević.

Kako je reč o projektu sa velikim troškovima koje Basen ne može sam da podnese, planirano je i uključenje države, lokalne samouprave, pa i novog strateškog partnera.

Površine koje bi ponovo trebalo privesti kulturi, a reč je o kopovskim i flotacijskim jalovištima, prostiru se na preko 700 hektara.

Generacije srednjoškolaca osamdesetih godina prošlog veka učestvovali su u akcijama pošumljavanja površinskog kopa RTB-a Bor, a te aktivnosti su se organizovale u saradnji sa srednjim školama  u okviru tzv “Društveno korisnog rada”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

博尔市进行积极污染测量

Piše - 6. June 2019. 0
博尔市管理局议员在大会会议上获悉,该市空气污染测量站将加强污染测量,并于   Brestovacka河(布列斯托瓦慈河)里将安装测量水中重金属含量的装置。 该信息来源于生态部,因为反对派抱怨博尔市污染增加,并且Brestovac镇(布列斯托瓦慈镇)居民怀疑Cukaru Peki矿山通过的河流中重金属被排放。   Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X