Izvesno izmeštanje pruge (tunela) od “Jame” do putničke stanice. Sve finansira Ziđin

459 0
Zeleznicka stanica Bor

Foto: Ist media

Članovi Gradskog Veća u Boru doneli su predlog o izradi Plana detaljne regulacije izmeštanja dela železničke pruge od borskog rudnika “Jama” do putničke stanice u Boru po zahtevu kineske kompanije Srbija Ziđin Koper koja će finansirati izradu plana i izmeštanje trase pruge.

Obrazloženo je da još osamdesetih godina došlo do urušavanja dela tunela i da su u Ziđinu utvrdili da je neophodno uraditi izmeštanje te trase kako bi se podigao nivo bezbednosti.

To će biti urađeno po svim standardima u skladu sa strukom i uz angažovanje stručnjaka Saobraćajnog instituta CIP-a, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Kada je reč o putnoj infrastrukturi i poslovanja kompanije Ziđin, Milikić je izneo podatak da je samo u jednom danu u Bor ušlo 980 teretnih kamiona što predstavlja “pritisak na javni saobraćaj”, ali da je to rešeno upućivanjem kamiona na novu zaobilaznicu, da kamioni još uvek delom prolaze kroz grad, ali da će i taj problem biti rešen izgradnjom zaobilaznice ispod “pekare”.

Na pitanje da li će se seliti meštani naselja Brezonik, Oštrelj, ili deo grada, Milikić je rekao da o tome treba da se javno govori, ali dok ne bude usvojen Plan posebne namene rudarskog područja, u ovom trenutku se ne zna kako će rudarenje uticati na teritoriju Bora i Majdanpeka.

Rekao je da metoda otkopavanja blok kejving (block caving) metodom (obrušavanje) još nije usvojena.

Ono što znam, to je da ni Ministarstvo a ni mi kao Grad nećemo dozvoliti takvo otkopavanje jer postoje nove meteode. Nećemo gledati samo interes kompanije, već i interes građana i meštana sela, rekao je Milikić.

Ponovio je višedecenijeke probleme meštana sela Oštrelj i naselja Brezonik i Zmajevo zbog ekspanzije rudarenja, ali i da će u jednom trenutku i to morati da se reši jer je sadašnji status nemoguće održati.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X