Izložba: Šta su pokazala nova istraživanja Bora i okoline iz bronzanog i gvozdenog doba

87 0
bor i okolina izlozba gvozdeno i bronzano doba

 

U Muzeju rudarstva i metalurgije, u sredu 30. juna u 19 sati biće otvorena izložba “Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novijih istraživanja“, autora Igora Jovanovića, arheologa, višag kustosa Muzeja rudarstva i metalurgije.

Izložba predstavlja rezultat višegodišnjeg proučavanja najmlađih praistorijskih epoha, koje vezujemo za poslednja dva milenijuma stare ere, na teritoriji Bora i okoline u 21. veku, baziranih na rezultatima istraživanja pomenutih epoha od 1960 – ih do 1990 – ih godina.

Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji aspekti materijalne i duhovne kulture zajednica koje su naseljavale pomenuti prostor tokom bronzanog i gvozdenog doba – način života, privredna delatnost, način sahranjivanja i interakcija stanovništva različitih geografskih i privrednih oblasti i njihova adaptacija na prirodno okruženje.

Ovu sliku dopunjuju i najnoviji rezultati vezani za kulturno – hronološki kontekst u kome se život odvija u poslednja dva milenijuma (relativna i apsolutna hronologija i preciznija kulturna determinacija nalazišta).

Izložba će trajati do kraja septembra 2021. godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X