Izložba slika Dragiše Trujkića Pafa

400 0

 

Četkicom do lekova koji znače život

 

BOR, (IST Media) Gotovo da nema žitelja Bora koji poslednjih deceniju i po nije pratio aktivnosti sindikalnog lidera grada Dragiše Trujkića Pafa. U borbi za prava radnika i poboljšanje socijalnog statusa svih Borana, kao predsednik Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata, učestvovao je u svakodnevnim aktivnostima sindikalne borbe, a uprkos bolesti koja ga je lomila, čak i štrajkovao glađu. Ipak, malo je onih koji znaju da se Paf skoro tri decenije bavi slikarstvom.

 

Kada je zbog surove bolesti pre dve godine otišao u penziju prikovan za invalidska kolica, slobodno vreme je lečio aktivnim slikanjem. Kako bi nabavio novac za kupovinu skupih lekova neophodnih za ublažavanje bolova, Paf je sada primoran da proda svoje radove koji su nastali u ranijem periodu, ali i dela odslikana od 2013. godine kada je penzionisan kao radnik RTB-a Bor.

 

dragisa trujkic paf 21

 

“Pejzaži su nastali u ličnom dodiru i iskustvu sa prirodom istočne Srbije. Sve impresije su
deo doživljenog trenutka koji pruža okolina koja nas okružuje, Stol, Rtanj, Brestovačka banja i Dunav, kao centralno mesto, odnosno Donji Milanovac u kome sam rođen i proveo najlepše trenutke detinjstva”, kaže Trujkić, sa kojim smo razgovarali u trenucima kada je završavao sliku labuda.

 

 

dragisa trujkic paf 49

dragisa trujkic paf  420

 

 

Paf, nekada član omladinske reprezentacije Jugoslavije u fudbalu, godinama vodi tešku borbu sa dvema bolestima – multiplesklerozom i miastenie gravis.

 

Lekovi koji su mu potrebni nisu na listi koje pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje, pa je prodaja slika Pafu ostala kao jedini izlaz u želji da nastavi terapiju i koliko-toliko normalno funkcioniše.

 

Slikanjem se bavi preko 30 godina. Četkicom je baratao za svoju dušu, i ljudima je malo poznat njegov talenat. Svoje radove je uglavnom poklanjao, ali je sada u situaciji da ih proda.

 

Do sada je imao dve samostalne izložbe, ali prvi put izlaže u Boru.

 

Posetioci će moći da vide njegove slike koje su uglavnom rađene tehnikom ulje na platnu. Mahom će biti zastupljeni pejzaži, mrtva priroda i portreti.

 

Izložba slika biće otvorena u Muzeju rudarstva i metalurgije, 20. avgusta u 19 sati.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X