IZLOŽBA ORIGINALNIH RUČNIH RADOVA SPREMNIH ZA SVETSKO TRŽIŠTE

592 0

 

BOR, (IST Media, Foto: Dragan Novaković)  – Projekat „Rukotvorine“, koji je kompanije “Rakita” podržala tokom 2017. godine kroz seriju edukacija, sa ciljem zapošljavanja žena u seoskim sredinama, završen je sinoć uručenjem sertifikata za 24 polaznice iz Brestovca, Slatine i Metovnice.

Na svečanosti koja je tim povodom organizivana, održana je i izložba rukotvorina nastalih tehnikama veza i zlatoveza, pustovanja vune i tkanja. Predstavnicima seoskih mesnih zajednica koji su podržali projekat i pomogli njegovu realizaciju, uručene su zahvalnice.

Edukator projekta „Rukotvorine“, Božica Milošević iz sertifikovane i strukovne organizacije „Arhaik“, nije krila zadovoljstvo onim što je tokom radionica realizovano.

Jako sam zadovoljna višemesečnim radom sa ženama koje su pokazale izuzetnu zainteresovanost za izradu rukotvorina. Uspešno su savladale veštine koje će im pomoći da nadalje same izrađuju predmete i samostalno i nezavisno uđu u tržišnu utakmicu prodajući ih putem interneta, rekla je Božica Milošević.

 

O samom značaju ove edukacije, ispred „Asocijacije za razvoj opštine Bor“, organizacije koja je sprovela projekat, govorila je Marija Pešić. Ona je istakla da žene, posebno u uslovima tranzicije, imaju ograničene mogućnosti zapošljavanja a ako su te žene žene iz seoskih sredina, njihove mogućnosti su dodatno ograničene.

Projekat „Rukotvorine“ ima pozitivan efekat ne samo za kreiranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce, već i na društvo u celini kroz unapređenje socio-ekonomskog ambijenta i privrednog razvoja na lokalnom nivou. Zato sam vrlo srećna što je kompanija Rakita prepoznala važnost projekta i svesrdno pomogla njegovoj realzaciji od početka do kraja, kaže Marija Pešić.

U ime polaznica, svim akterima projekta „Rukotvorine“ zahvalila se Jasmina Radulović iz Slatine.

Ovim projektom smo dobili priliku da se vratimo u prošlost i naučimo nešto novo u izradi ručnih radova na način koji su to činile naše bake, a što je prepušteno zaboravu. Sada nam predstoji drugi deo projekta, a to je izrada predmeta koji će se prodavati putem interneta kako bismo došli i do zarade.

Za realizaciju projekta „Rukotvorine“,kompanija Rakita je izdvojila 8.000 dolara.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X