Izložba „MREŽA: struktura i život naselja“

236 0

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) U subotu 12. decembra u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru biće otvorena izložba radova studenata arhitekture i urbanizma Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod nazivom „MREŽA: struktura i život naselja“.

 

Izložba „MREŽA: struktura i život naselja“ je proistekla iz želje dvojice mladih ljudi, budućih arhitekata, Igora Rajkovića i Stefana Stojčića, da jedan deo svojih i radova svojih kolega prikažu široj javnosti u svom rodnom gradu, Zaječaru. Ona je nastala u saradnji sa vanrednim rofesorom dr Ljiljanom Vukajlov, dipl. inž. arh. i asistentima Aleksandrom Milinković, dipl. inž. arh – master i Dijanom Brkljač, dipl. inž. arh – master, koje su bili angažovane na predmetu Urbana/ruralna analiza i morfologija 2 u IV semestru na II godini osnovnih akademskih studija na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, školske 2014/2015 godine.

 

Osnovni cilj organizovanja ove izložbe je da se građani Zaječara kao i svi posetioci iz drugih krajeva upoznaju sa jednim segmentom rada specifične škole arhitekture, kakva je novosadska škola arhitekture, a čiji je idejni tvorac pokojni profesor dr Ranko Radović, dipl. inž. arh. Težnja svakog prostornog planera, urbaniste, arhitekte, kao i enterijeriste ili pejzažnog arhitekte je formiranje kvalitetnih spoljašnjih i unutrašnjih prostora, okvira sveukupnog ljudskog života. Da bi se to postiglo neophodno je: dobro poznavati buduće korisnike prostora, kulturu, običaje i navike; uočiti sve negativnosti koje postoje u već izgrađenom prostoru; dati stručne predloge za rekonstruisanje određenih delova prostora; imati argumente za takve predloge intervencija.

 

Zadatak je podrazumevao utvrđivanje karakteristika naselјa ili područja sa urbanističkih aspekata: geneze, prostorne organizacije, fizičkih karakteristika, uslova funkcionisanja, arhitektonskog oblikovanja u urbanom kontekstu, kvaliteta ekologije i sociologije.

 

Iz radova koji su izloženi u velikoj meri se potvrđuje činjenica povezanosti istraživača sa svojim rodnim mestom, gradom ili selom. Iz naklonosti i ljubavi kao i iz želje da se određeni problemi u funkcionisanju prostora otklone, proistekle su i predložene mere rekonstrukcija.

 

Otvaranje izložbe zakazano je za 18 sati.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X