DruštvoEkonomijaНекатегоризовано

Izgradnju nove Topionice prate obaveze evropskih standarda

BOR, (Ist media – Saša Trifunović) – Kako bi se uskladili sa Evropskim i svetskim standardima u zaštiti životne sredine, Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“ je najavio je da će do izrgradnje nove Topionice bakra organizovati takozvani “Dan otvorenih vrata”.

 

 

Bor ovih dana

 

Reč je o terminu u kome će građani moći da se informišu o toku realizacije tog, ekološki i ekonomski važnog projekta.

 

Pomoćnik direktora RTB-a za ekologiju Zvonimir Milijić, rekao nam je da će se “Dan otvorenih vrata” održavati jednom mesečno naredne tri godine, do kada bi trebalo da se završi realizacija projekta izgradnja novih postrojenja.

 

“Građani će tom prilikom moći da se informišu o ekološkim aspektima napretka projekta, ali i da daju svoje predloge, sugestije i komentare”, rekao je pomoćnik generalnog direktora RTB-a.

 

On je naznačio da će se godišnji izveštaji sa “Dana otvorenih vrata” proslediti kanadskoj Agenciji za razvoj i izvoz (EDC), sa kojom je RTB potpisao ugovor o zajmu 135 miliona evra za izgradnju novog postrojenja, a za koji je garantovala Vlada Republike Srbije.

 

“To je jedna od obaveza koje je RTB prihvatio u novembru, prilikom potpisivanja Ugovora sa EDC bankom”, naznačio je Milijić.

 

Inače, prema najnovijem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, Srbija se može pohvaliti dobrim kvalitetom vazduha, jer 80 odsto populacije živi u sredinama gde su vrednosti zagađivača ispod graničnih vrednosti.

 

Ipak, Bor se smatra crnom tačkom po zagađenosti sumpor-dioksidom.

 

Užice je na neslavnom prvom mestu po zagađenosti čađi, a veliki gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak izdvajaju se po zagađenosti azotnim oksidima, pre svega zbog gustine saobraćaja.

 

Najveći izvor zagađenosti u Boru je stara topionica bakra.

 

“U planu je da do 2015. godine bude pokrenuta nova topionica bakra koja će Bor izbrisati sa crne liste gradova zagađenih sumpor-dioksidom – najavio je Tihomir Popović, iz Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Užice je zagađeno čađu zbog loženja, a nalazi se u kotlini, dok, na primer, Smederevo i Beograd imaju povišene vrednosti sumpordioksida zbog saobraćaja i loženja. Zanimljivo je da Pančevo, iako u javnosti najprepoznatljiviji grad po zagađenosti vazduha, nije u vrhu ove liste, jer za prisustvo organskih supstanci.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X