Izdata građevinska dozvola za mini-hidroelektranu na Zlotskoj reci firmi ENERGO CO

3391 0
mini hidroelektrana

Foto: Mini-hidroelektrana, ilustracija

 

BOR, (IST Media) Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović, potvrdio je danas za IST Media da je ova lokalna samouprava izdala dozvolu za izgradnju mini-hidroelektrane (MHE) na Zlotskoj reci kod sela Sumrakovac preduzeću za proizvodnju i distribuciju električne energije Energo Co 2015. iz Subotice.

Zbog najave izgradnje MHE i bojazni da će ona devastirati to područje, prošlog vikenda održan je protest meštana u selu Zlot, a  protest je najavljen i u subotu u 12 sati u Sumrakovcu.

Marjanović je rekao da je opština Boljevac iz nekog razloga prvobitno imala rezervu prema izgradnji MHE i osporila izdavanje dozvole, nakon čega ih je investitor tužio Upravnom sudu, na kome je dobio sudski spor.

Marjanović smatra da ovo hidro-energetsko postrojenje neće ugroziti Zlotsku reku, floru i faunu u priobalju, te da su MHE potrebne zbog toga što Srbija mora da određeni deo energije proizvede iz obnovljivih izvora energije.

Narod je izmanipulisan sa kontraverznim političarem iz Zlota (Milivoje Janošević, odbornik vlaške stranke MOST) i ceo slučaj je ispolitizovan ali i neozbiljan, rekao je Marjanović za IST Media.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, kaže za IST Media da će lokalna samouprava u Boru zaštititi interes sugrađana, ali i poštovati odluke Republike koja je zadužena za izdavanje dozvola za izgradnju MHE.

Inače, opština Boljevac i opština Bor su još u junu 2017. godine potpisale su sporazum za potrebe pribavljanja Rešenja o građevinskoj dozvoli mini-hidroelektrane sa pratećom infrastrukturom na dve katastarske parcele u mesnim zajednicama Zlot i Sumrakovac.

Ispred opštine Bor dokument je potpisala načelnica opštinske uprave Ljubinka Jelić, a ispred opštine Boljevac, Momira Grujo.

Nakon ovog dokumenta, postupak pribavljanja građevinske dozvole pao je u nadležnost opštine Boljevac, s obzirom da se najveći deo objekta nalazi u toj opštini.

Ekolozi širom Srbije traže moratorijum na izgradnju MHE (Užice), a zbog prisustva zaštićenih vrsta ribe i raka u Rakitskoj reci, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponovljanje postupka izdavanja građevinske dozvole za mini-hidroelektranu u selu Rakita.

Meštani sela Zlota i Sumrkovca na teritoriji Bora i Boljevca, zapretili su blokadom puteva i mostova ukoliko se nastavi izgradnja mini-hidroelektrana na Zlotskoj reci, o čemu smo već pisali.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X