Izašao 30. broj časopisa Beležnica

340 0

BOR, (Violeta Stojmenović) Iz štampe je izašao novi, 30. broj časopisa Beležnica, časopisa za bibliotekarstvo, književnost i kulturu koji, prvo kao list a od 2009. kao časopis, Narodna biblioteka Bor izdaje još od 1999.

 

U okviru stalnih rubrika, čitaoci Beležnice mogu se upoznati sa kolekcijom periodike u Narodnoj biblioteci Bor i istorijom njenog korišćenja (Dragica Radetić, rukovodilac Matične službe); sa prilozima vezanim za neke od skorašnjih programa biblioteke, kao što je izložba „Avangarda: od dade do nadrealizma“; sa izdanjima Zadužbine „Nikola Pašić“, Zaječar (Jelica Ilić, Narodni muzej Zaječar).

 

beleznica

 

 

Posebnu pažnju zaslužuju tekstovi koji se bave zavičajnim temama, kakav je tekst o kolekciji fotografija Tomislava Pajića, o čijem sastavu i vrednosti je pisala Neda Đorđević (Istorijski arhiv Negotin – odeljenje u Boru) i u okviru kojeg su po prvi put objavljene neke od gotovo stotinu godina starih fotografija iz Pajićevog legata; tekst borskog književnika Radiše Dragićevića o kulturnim poslenicima Timočke krajne; esej sociologa Milana Rakite o jednoj šetnji kroz rodni grad.

 

Čitaoci će moći da se upoznaju i sa interesovanjima mladih autora: Dragane Petković, profesora istorije, koja je istraživala lik i delo Nikole Pašića kao predsednika Narodne skupštine; Ivana Vučkovića, profesora filozofije, koji piše o Kamijevom Mitu o Sizifu i Marije Trajković, studentkinje, koja piše o predstavama ljubavi i Premudrosti u delima Sv. Save.

 

Književni prilozi su rad Ane Janković (Narodna biblioteka Bor; priča „Graphic Factory“) i pesnikinje Jelene Radovanović, koja je iz Nemačke poslala prevod Rušdijevog intervjua za nedeljnik Stern.

 

S obzirom na značaj kolekcije fotografija i fotografskih negativa Zavičajnog odeljenja biblioteke, ne iznenađuje što je najduži tekst u Beležnici posvećen ovoj temi; reč je o prevodu poglavlja „Društveno određenje fotografije“ francuskog sociologa Pjera Burdijea.  „Letopis biblioteke“ daje uvid u sve programe i projekte koje je Narodna biblioteka Bor realizovala u periodu od 1. maja do 15. oktobra 2015, dok „Stvari koje su prošle“ podsećaju na davne vesti iz kulture i nekadašnji odnos prema bibliotečkoj i muzejskoj delatnosti.

 

Beležnica je ilustrovana fotografijama sa izložbe „Portreti“ akademskog vajara Milana Stošića, koje je izabrao Dragan Stojmenović, proprativši ih „Beleškom o portretu“.
Predstavljanjem ovog broja u Narodnoj biblioteci Bor obeležen je Dan bibliotekara Srbije, 14. decembar.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X