KulturaTema danaНекатегоризовано

Izašao 30. broj časopisa Beležnica

BOR, (Violeta Stojmenović) Iz štampe je izašao novi, 30. broj časopisa Beležnica, časopisa za bibliotekarstvo, književnost i kulturu koji, prvo kao list a od 2009. kao časopis, Narodna biblioteka Bor izdaje još od 1999.

 

U okviru stalnih rubrika, čitaoci Beležnice mogu se upoznati sa kolekcijom periodike u Narodnoj biblioteci Bor i istorijom njenog korišćenja (Dragica Radetić, rukovodilac Matične službe); sa prilozima vezanim za neke od skorašnjih programa biblioteke, kao što je izložba „Avangarda: od dade do nadrealizma“; sa izdanjima Zadužbine „Nikola Pašić“, Zaječar (Jelica Ilić, Narodni muzej Zaječar).

 

beleznica

 

 

Posebnu pažnju zaslužuju tekstovi koji se bave zavičajnim temama, kakav je tekst o kolekciji fotografija Tomislava Pajića, o čijem sastavu i vrednosti je pisala Neda Đorđević (Istorijski arhiv Negotin – odeljenje u Boru) i u okviru kojeg su po prvi put objavljene neke od gotovo stotinu godina starih fotografija iz Pajićevog legata; tekst borskog književnika Radiše Dragićevića o kulturnim poslenicima Timočke krajne; esej sociologa Milana Rakite o jednoj šetnji kroz rodni grad.

 

Čitaoci će moći da se upoznaju i sa interesovanjima mladih autora: Dragane Petković, profesora istorije, koja je istraživala lik i delo Nikole Pašića kao predsednika Narodne skupštine; Ivana Vučkovića, profesora filozofije, koji piše o Kamijevom Mitu o Sizifu i Marije Trajković, studentkinje, koja piše o predstavama ljubavi i Premudrosti u delima Sv. Save.

 

Književni prilozi su rad Ane Janković (Narodna biblioteka Bor; priča „Graphic Factory“) i pesnikinje Jelene Radovanović, koja je iz Nemačke poslala prevod Rušdijevog intervjua za nedeljnik Stern.

 

S obzirom na značaj kolekcije fotografija i fotografskih negativa Zavičajnog odeljenja biblioteke, ne iznenađuje što je najduži tekst u Beležnici posvećen ovoj temi; reč je o prevodu poglavlja „Društveno određenje fotografije“ francuskog sociologa Pjera Burdijea.  „Letopis biblioteke“ daje uvid u sve programe i projekte koje je Narodna biblioteka Bor realizovala u periodu od 1. maja do 15. oktobra 2015, dok „Stvari koje su prošle“ podsećaju na davne vesti iz kulture i nekadašnji odnos prema bibliotečkoj i muzejskoj delatnosti.

 

Beležnica je ilustrovana fotografijama sa izložbe „Portreti“ akademskog vajara Milana Stošića, koje je izabrao Dragan Stojmenović, proprativši ih „Beleškom o portretu“.
Predstavljanjem ovog broja u Narodnoj biblioteci Bor obeležen je Dan bibliotekara Srbije, 14. decembar.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

“Gorki smeh” nikad slađi – sa književne večeri satiričnih kratkih formi

Miloš Marković

[NAJAVA] Danas u borskoj biblioteci – umetnica Milica Ružičić

Ist Media

U subotu predstava za decu – POKAHONTAS

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X