PolitikaTema danaНекатегоризовано

Izabrani saveti nacionalnih manjina. Vlasima 18 mandata, Romima 35

Nakon juče održanih izbora za savete nacionalnih manjina, Republička izborna komisija Srbije (RIK) saopštila je prve preliminarne rezultate.

 

Prema rezultatima, za članove albanske nacionalne manjine od 34.675, glasalo je 40,37 posto onih sa pravom glasa, a mandate su osvojili: Demokratska partija – dr. sc. Nagip Arifi tri, zatim Koalicija ujedinjenih Albanaca šest i Koalicija za prava Albanaca, takođe, šest, javlja Anadolija.

 

Od 1.741 birača aškalske nacionalne manjine, upisanih u spisak, glasalo je 33 posto, a mandate su osvojile četiri liste. Lista “Aškalije za napredak” osvojila je pet mandata, “Aškalije: Idemo dalje” tri, lista “Aškalije, Ali zajedno – Iljaz Ramadanović” šest i lista “Aškalije za bolje sutra” je osvojila jedan mandat.

 

Bošnjaci u Srbiji su birali između dve liste. Od 96.110 upisanih u birački spisak, glasalo je 35 posto. Lista ”Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” osvojila je 16 mandata, dok je lista “Za bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” osvojila 19.

 

izbori

 

 

Najveća izlaznost Bugara

 

Za članove bugarske nacionalne manjine glasalo je nešto više od 66 posto upisanih birača, a mandate su dobile, lista “Vladimir Zaharijev” 10, zatim lista “Koalicija Bugara u Srbiji” pet mandata i lista “Budućnost u koju verujemo” četiri.

 

Mandate za članove Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine osvojile su liste: Savez bačkih Bunjevaca šest, lista ”Bunjevci” četiri, Udruženje građana “Bunjevačko kolo” Sombor dva, Bunjevačka stranka tri, dok su četiri liste, Bunjevačka narodna, Bunjevačka matica, “I Bunjevci su građani Srbije” i “Bunjevački kulturni centar” osvojile po jedan mandat.

 

“Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe” osvojila je 18 mandata, što je i najviše kada je u pitanju vlaška nacionalna manjina. Osim ove liste, Vlahe će u Savetu predstavljati i Udruženje „Gergina“ Negotin i Pokret vlaškog ujedinjenja sa po dva mandata i „Zajednica Vlaha Srbije“ sa jednim mandatom.

 

Birači grčke nacionalne manjine najviše svojih glasova su dali listi “Grci Srbije – Vasilios Provelegkos”, koja je osvojila devet mandata, tri liste su dobile po jedan mandat, a lista „Sa Ga Po“ je osvojila tri mandata.

 

 

Za Rome 35 mandata

 

Liste “Zajedno za bolje sutra” i “Za još bolju budućnost” – Agim Ajra osvojile su po šest mandata za predstavljanje egipatske nacionalne manjine, dok je tri mandata osvojila lista “Da se znamo” Nezir Kelmendi.

 

Upisanih pripadnika mađarske nacionalne manjine u biračke spiskove ima 136.479, od kojih je za svoje predstavnike glasalo 40 posto. Lista “Mađarska sloga” osvojila je 31 mandat, dva mandata je pripalo listi “DZVM – Čonka Aron”, a po jedan listama “Za Mađare na drugi način“ i „Mađarska liga – Nova mađarska alternativa“.

 

“Gerhard“ podunavske Švabe osvojila je osam mandata za članove Saveta kada je u pitanju nemačka nacionalna manjina u Srbiji. Liste “Podunavski Nemci Vojvodine” i “Nemačka lista – Rudolf Weiss” osvojile su po tri mandata, dok je jedan mandat osvojila lista “Podunavske Nemice”.

 

Romska nacionalna manjina ima će ukupno 35 mandata u Savetu za nacionalne manjine, raspoređenih na 10 lista, dok će rumunska nacionalna manjina imati 23 predstavnika. Za predstavnike Rusina borilo se sedam izbornih lista, a svi zajedno su osvojili 19 mandata. Slovaci su opredjeljivanjem za jednu od pet lista izabrali 29 svojih predstavnika.

 

Za članove Nacionalnih saveta slovenske nacionalne manjine biralo se između dve liste, a zajedno su osvojili 15 mandata, dok će ukrajinska nacionalna manjina imati 15 svojih predstavnika, kao i češka nacionalna manjina u Srbiji.

 

 

Elektorska skupština

 

Osim neposrednih izbora, za članove Nacionalnih saveta, u slučaju tri nacionalne manjine, makedonske, hrvatske i crnogorske organizvana je i elektorska skupština, a prema rečima zamenika predsednika RIK-a Ivana Šebeka, ovi izbori prošli su bez ikakvih problema.

 

Za Nacionalni savet crnogorske manjine glasalo je 90 elektora. Dve liste su se kandidovale, a lista “Aleksandar Vučinić” je dobila sedam mandata. Lista “Ratko Šoć” je osvojila 16 mandata.

 

Na elektorskoj skupštini za izbor članova hrvatske nacionalne manjine bilo je prisutno 132 elektora, a lista Slaven Bačić dobila je 21 mandat, lista Tomislav Standić osam mandata. Putem elektorske skupštine Makedonci su svoje glasove dali za dve liste. Lista Slaven Gruevski dobila je osam mandata, a lista Borče Veličkovski osvojila je 15 mandata.

 

 

Nepravilnosti

 

“Do sada smo dobili ukupno sedam prigovora, a važno je istaći da smo dobili prigovore za samo tri izborne liste. Jedna je za albanske nacionalne manjine, tri prigovora, tri prigovora za liste bošnjačke nacionalne manjine i jedan prigovor za listu vlaške nacionalne manjine“, rekao je sekretar RIK-a Veljko Odalović.

 

Dva incidenta koja su se dogodila juče prilikom izbora bi će posebno razmotrena.

 

Odalović je rekao da se u Tutinu, gde su pocepani birački spiskovi, “radi o brutalnom činu, o brutalnom odnosu prema validnom državnom dokumentu”.

 

“Ja ću da vas podsetim da su birački spiskovi javna isprava i rekao sam da će Republička izborna komisija da insistira na krivičnom progonu lica koja su to učinila. Ukoliko to ne učini nadležno tužilaštvo, mi ćemo podneti krivične prijave protiv počinilaca“, rekao je zamenik predsednika RIK-a Ivan Šebek.

 

Izvor: Agencije

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Počela sednica SG Bora. Na dnevnom redu završni račun i kadrovske promene. Odbačeno više predloga opozicije

Ist Media

NPS uoči sutrašnjeg usvajanja završnog budžeta: Gde je utrošeno 7,5 milijardi dinara?

Ist Media

Politički rat dela SNS-a oko Kancelarije za mlade. Da li smetaju zaposlene koje nisu članice nijedne stranke?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X