Iz opštinske kase 13 miliona za zapošljavanje u 2017.

328 0

BOR (IST Media, Aleksander Ilić) Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić i njegovi saradnici održali su sastnak sa predstavnicima borske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje gde je prezentovan Lokalni akcioni plana za 2017. godinu, za koji je izdvojeno 13 miliona dinara, kao mera aktivnog zapošljavanja.

Najviše osoba bez posla će biti angažovano na javnim radovima, njih 90, po 25 na merama samozapošljavanja i za subvencije poslodavcima za teže zaposlive kategorije, a 20 lica će biti angažovano putem sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovane. Za program stručna praksa od ovih sredstava izdvojeno je dva miliona dinara, a biće angažovano 10 lica.

„Zainteresovanost je velika, tako smo i birali mere ove godine u Lokalnom planu zapošljavanja, jer prethodnih godina je najveće interesovanje bilo za javne radove i samozapošljavanje. Već smo počeli da primamo zahteve, a do kraja meseca ćemo organizovati još jednu obuku za samozapošljavanje, jer odslušana obuka je uslov da pojedinac podnese zahtev za ovu meru“, naglasila je Sonja Stanković, direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru.

Prema rečima Aleksandra Milikića, predsednika opštine Bor, bitno je da je nakon nekog vremena opština Bor opet počela saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Upravo ovo i jeste model stvaranja ambijenta za otvaranje novih radnih mesta. Nažalost, u javnom sektoru je već prisutan maksimalan broj zaposlenih, trenutno to je negde preko 100, a taj broj će se kontrolisati „prirodnim odlivom“. Opština Bor ne može da primi nove zaposlene u javnom sektoru, tako da mladi ljudi treba da razmišljaju o nekom svom preduzetništvu.

Konkursi za subvencije poslodavcima koji apliciraju za novac za teže zaposlive kategorije, kao i za nekvalifikovana lica za sticanje praktičnih znanja su otvoreni do kraja novembra, a konkurs za samozapošljavanje je otvoren do kraja avgusta. Prema evidenciji, u julu je u opštini Bor bez posla bilo malo preko 5.300 lica.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X